Aarhus Universitets segl

Arts og University of York indgår aftale om fælles ph.d.-uddannelse

Et nyt samarbejde mellem Arts og University of York giver studerende mulighed for at opnå en fælles ph.d.-grad fra de to universiteter.

Arts og University of York udvider deres samarbejde i form af en fælles ph.d.-grad (joint degree), der bygger på et fælles ph.d.-forløb mellem de to universiteter. Aftalen indebærer, at de ph.d.-studerende, der modtager stipendier, skal tilbringe en væsentlig del af deres ph.d.-periode på hvert af de to universiteter.  

Nina Javette Kofoed, tidligere ph.d.-programleder på historie, arkæologi og klassiske studier, har været med til at udvikle den fælles ph.d.-uddannelse. Hun fik idéen, da en ph.d.-studerende fra hendes forskningsprogram kunne have draget nytte af denne mulighed  i sin egen forskning. Derfor glæder hun sig over, at aftalen nu er trådt i kraft.

”Den fælles ph.d.-uddannelse giver de studerende mulighed for at få udbytte af to faglige miljøer på én gang og udvikle et meget bredere fagligt netværk,” fortæller hun.

Bedømmelsesudvalg for optag             

Der vil blive etableret et udvalg med repræsentanter fra både University of York og Aarhus Universitet, der sammen skal bedømme kandidater, der ønsker at få adgang til den fælles ph.d.-uddannelse.  

”Der bliver ikke nogen kvote for, hvor mange studerende universiteterne vil optage. De bliver optaget, hvis begge universiteter har interesse, og hvis det giver mening for deres projekt. Derfor er det også tiltænkt, at alle fagmiljøer på Arts skal kunne bruge aftalen om den fælles ph.d.-uddannelse,” siger Nina Javette Kofoed. 

To stipendier i spil på arkæologi

På arkæologi indebærer aftalen, at faget får to ph.d.-stipendier med opstart i januar 2015. Der er i øjeblikket international søgning på de to stipendier, og forskningsemnerne er valgt, så stipendierne bliver strømlinet med store forskningsindsatser på europæisk plan de næste år. 

”Vi regner med at få rigtig gode kandidater til stipendierne, og vi tror, at de vil blive katalysatorer for faglig dialog mellem University of York og Aarhus Universitet. Det kan gøre samarbejdet mellem de to universiteter endnu stærkere,” fortæller Andres Dobat, lektor på forhistorisk arkæologi.  


Fakta

Ph.d.-aftalen er kommet i stand på baggrund af et samarbejde omkring Centre for Digital Heritage mellem Aarhus Universitet og University of York. Aftalen er et af de første output af sidste års underskrevne Memorandum of Understanding (MOU), der skal afsøge muligheder for samarbejde mellem de to universiteter.