Aarhus Universitets segl

En forskerspire i praktik

I tre dage har gymnasieeleven Anton Juul været i praktik som litteraturstuderende. Samtidig bruger han sit besøg på Aarhus Universitet til at få vejledning af sin mentor lektor Steen Bille, som hjælper ham i den landsdækkende konkurrence om at blive årets forskerspire

Anton Juul sidder i en forelæsning om James Joyce’s Ulysses. Den tre dage lange studiepraktik skal give ham et indblik i livet som studerende.

”Autofiktion som litterær strategi. En vurdering af autofiktion som litterær strategi i fransk og dansk kontekst.” Allerede titlen på Anton Juuls synopsis antyder, at det er en ambitiøs gymnasieelev, vi har at gøre med. Anton Juul er 19 år og sidder og diskuterer moderne litterære genrer med universitetslektor og specialist i emnet Steen Bille.

Projekt forskerspire

Matchet mellem den ambitiøse gymnasieelev og forskeren i moderne litteratur foregik gennem det landsdækkende: ”projekt forskerspire”, som er søsat af den daværende forskningsminister Jytte Hilden i 1997, og i dag administreres af Københavns Universitet. Elever på de gymnasiale ungdomsuddannelser får mulighed for at få en mentor, som de kan få sparring hos til at fordybe sig i et emne og udarbejde et forslag til et forskningsprojekt, der i sidste ende indgår som en del af en konkurrence.  Projektet henvender sig selvsagt til elever med stort fagligt overskud. Og det overskud kan mentor og lektor Steen Bille i den grad fornemme hos sin forskerspire:

- Da Anton spurgte mig, hvordan jeg arbejder med litteratur, var jeg ikke i tvivl om, at ham ville jeg gerne være mentor for. Bare når vi skyper kan jeg se ham sidde der bag bunker af tykke bøger og diskutere moderne litteratur, så det er en fornøjelse at opleve det engagement.

Og netop den iver og engagement har været årsagen til, at Steen Bille ønskede at være med i projektet.

-Jeg synes, det var en god mulighed for at give en nysgerrig gymnasieelev et godt afsæt i arbejdet med litteratur; jeg kan kun anbefale andre kollegaer at gå ind i lignende sparringer med unge, der har potentiale og motivation for forskning. 

For Anton Juul har selve kontakten til en forsker i sig selv været en slags praktik – i selve forskningsprocessen:

- Steen har været rigtig god til at pege mig i den retning, jeg gerne ville, uden at det blev for meget, så jeg ikke selv fik en fornemmelse af forskningsprocessen, fortæller Anton Juul, der på mandag skal aflevere den synopsis, som skal dyste med landets andre lovende gymnasieelever om at blive årets forskerspire. Men inden synopsen skal afleveres, venter tre dages praktik som studerende i litteraturhistorie.

I praktik som studerende

Et andet tilbud den ambitiøse studenterspire har benyttet sig af er studiepraktikken. I tre dage kan gymnasieelever komme i praktik som studerende, hvor de får lov til at følge førsteårsstuderende og blive introduceret til, hvordan det er at læse på universitetet. En afgørelse Anton Juul allerede har truffet.

-Jeg er meget afklaret med, at jeg gerne vil på universitetet og læse litteratur eller kunst, og så er det helt oplagt at involvere det franske, som jeg har så stor en interesse for.

Inden universitetet får muligheden for at tage imod den ambitiøse studerende, skal han dog først have et sabbatår, som han vil bruge til en rejse til Paris – naturligvis med et ønske om at blive tilknyttet et af de franske universiteter.  

Og hvad angår Steen Bille og Anton Juul holder de stadig kontakten ved lige, da mentoren også har tilbudt at spare med sin forskerspire på Anton Juuls afgørende studieretningsprojekt, der også handler om fransk litteratur.