Aarhus Universitets segl

iPads hjælper udviklingshæmmede med at forstå kunst

Nyt brugerdrevent projekt gør kunsten personlig for udviklingshæmmede

På Ribe Kunstmuseum kan psykisk udviklingshæmmede nu konstruere deres egne malerier ved hjælp af iPads. Projektet kaldes BeArt og refererer til, at museumsgæster har mulighed for komme helt tæt på kunsten ved selv at skabe nye kunstværker ved at trække elementer fra malerier over på en iPad og sammensætte dem til nye kunstværker.

Projektet har været et samarbejde med Ribe Kunstmuseum og firmaet Digitales, hvor professor i medievidenskab Ole Sejer Iversen har deltaget i udarbejdelsen af en iPad applikation og har stået for den brugerdrevne innovationsproces.

-Det er nyt at involvere udviklingshæmmede unge direkte i udviklingen af digitale museumsløsninger, og de unge gik til udfordringen med stor interesse og nærvær. Det gav os langt bedre forståelse for potentialet i at anvende teknologiske medier i museumsformidlingen til disse børn og unge, siger Ole Sejer Iversen, der for nylig blev udnævnt til professor med særlige opgaver inden for forståelse og design af børns interaktion med teknologier ved netop at inddrage børn i selve designprocessen.

Brugerens perspektiv

En af de store indsigter den brugerdrevne proces bidrog til var, at det blev tydeligt, at kunsten skulle gøres personlig, da udviklingshæmmede ofte ser verden fra deres eget perspektiv. Ved at skabe deres eget kunstværk bliver de en del af den kreative proces, og derfor kan de unge efterfølgende også printe deres kunstværk ud og sætte det i en guldramme. Derudover var det digitale værktøj en kæmpe fordel, da museumsgæsterne med særlige behov også har den udfordring, at de ofte ikke kan udtrykke sig mundtligt eller skriftligt.

Sådan fungerer BeArt:

Som gæst fotograferes man foran et grønt klæde, som efterfølgende klippes væk, så man fremstår som en påklædningsdukke. Så bevæger man sig rundt på museet og scanner QR-koder ved de forskellige malerier. Når en kode scannes, overføres centrale elementer fra det pågældende maleri til et galleri på gæstens iPads. De indsamlede elementer som dyr, møbler og mennesker kan så klippes sammen til et nyt værk.

BeArt kan opleves fra 1. Februar 2012.