Aarhus Universitets segl

Jacob Wamberg tildelt pris for omfattende landskabsbog

Jacob Wamberg, professor på kunsthistorie, har fået tildelt et legat fra Ole Haslunds Kunstnerfond for sin doktorafhandling "Landskabet som verdensbillede".

Jacob Wambergs doktorafhandling "Landskabet som verdensbillede" udkom som bog kort før dens forsvar i 2005. Fire år efter blev bogen udgivet på engelsk med flere illustrationer, og i 2014 modtager Jacob Wamberg Ole Haslunds hæderslegat for disse to udgivelser.

”Jeg er rigtig glad for, at jeg har fået prisen så lang tid efter, at jeg har skrevet bogen. Det vidner om, at nogen stadig synes, bogen kan bruges, og at den ikke kun modtog opmærksomhed, lige da den blev udgivet”, fortæller han.

Det fugleperspektiviske blik

Jacob Wamberg blev blandt andet tildelt prisen, fordi han i sin bog formåede at fremstille naturen i kunsten over et langt tidsperspektiv, der strækker sig helt fra hulemalerierne i ældre stenalder til den tidlige modernitet.

”I pagt med humanioras typisk detaljevendte strategier bliver naturen i kunsten oftest skildret inden for en kortere tidshorisont. I min bog er det imidlertid gennem det fugleperspektiviske blik på historien, at man får øje på det evolutionistiske mønster, der sammenbinder kunsten med de tre kontekster selvbevidsthed, socialt betinget naturforståelse og verdensbillede”, fortæller han.

Legatet skal bruges på rejse og kunst

Legatet er på 100.000 kroner, som Jacob Wamberg formentlig vil bruge på dels at købe kunst, dels at tage ud at rejse.  

”Jeg vil meget gerne til Peru for at se Machu Picchu, som er inkaernes glemte by fra 1400-tallet,” siger han.


Fakta om fonden

Ole Haslunds Kunstnerfond blev oprettet af kunsthandler Ole Haslund i 1941 for, blandt andet gennem ydelse af pengegaver, at udtrykke en anerkendelse over for malere, billedhuggere, skuespillere, kunsthåndværkere, museumsfolk, kunsthistorikere, konservatorer og antikvitetsforhandlere.