Aarhus Universitets segl

Master i it vinder europæisk pris for at styrke landets it-kompetencer

Mere end 1800 personer fra en bred vifte af brancher har læst på masteruddannelsen i it. Formålet med uddannelsen er at sikre flere it-professionelle opdaterede kompetencer – en indsats, der nu har fået en fornem anerkendelse i form af Informatics Europe Best Practices in Education Award 2020

De studerende på masteruddannelsen i it er meget erfarne it-medarbejdere. I gennemsnit har de 16 års erhvervserfaring, inden de starter på uddannelsen.
På masteruddannelsen i it kommer 68 procent af de studerende fra den private sektor og hovedsageligt fra Jylland. 14 procent af de studerende kommer fra Sjælland.
På masteruddannelsen i it kobles viden på højt teoretisk niveau med de studerendes erhvervsmæssige praksis.

Masteruddannelsen i it, der udbydes i et koordineret samarbejde mellem de tre vestdanske universiteter, har årligt cirka 250 aktive studerende, og uddannelsen har dermed markeret sig som en af landets største efter-videreuddannelser på masterniveau. Netop denne bedrift har nu ført til, at masteruddannelsen i it d. 27. oktober modtog den europæiske pris Best Practices in Education Award 2020 – en pris, der uddeles af Informatics Europe en gang om året til et fremragende europæisk uddannelsesinitiativ, som styrker kvalitet og attraktionsværdi af it-uddannelse og undervisning.

- Undervisningen på master i it bygger på den nyeste forskning, hvilket er af afgørende betydning. Det digitale felt befinder sig i en både hurtig og konstant udvikling, og på master i it omdannes denne forskning til brugbar viden, der kan bruges direkte i de studerendes daglige arbejde, fortæller Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation hos IT-Branchen. Ifølge hende er master i it derfor en god løsning i arbejdet med at løfte det digitale kompetencebehov, som erhvervslivet i høj grad efterspørger i dag.  

Ann Christine List, teamchef for IT og digitalisering i Bygningsstyrelsen, er en af de it-professionelle, der har læst på master i it. Hun forklarer:

- Master i it har helt sikkert været medvirkende til, at jeg i dag har fået mere ansvar, og rent indholdsmæssigt har uddannelsen rustet mig godt til min rolle som teamleder. I min organisation ser man efteruddannelse som en investering, og jeg oplever, at jeg i høj grad har kunnet omsætte mine nyerhvervede kompetencer i mit arbejde.

Masteruddannelsen i it henvender sig til personer, der arbejder med udvikling, ledelse og implementering af it eller med undervisning i it. Sammen udviklede de tre vestdanske universiteter og It-vest uddannelsen tilbage i 2005, og master i it udmærker sig bl.a. ved, at den udbydes på tværs af de tre universiteter, og at man som studerende selv kan bestemme, om man vil tage et fag, flere fag eller en hel master.

Niels Overgaard Lehmann er prodekan på Arts, Aarhus Universitet. Han er ikke i tvivl om, hvorfor master i it er blevet en succes.

- 94 procent af de studerende på master i it siger, at de vil anbefale uddannelsen til andre. Jeg har sjældent set en så god uddannelsesevaluering. De flotte resultater beviser, at den innovative tilgang, der blev anvendt, da uddannelsen blev udviklet i 2005 fuldt ud har opfyldt behovene hos et marked, der er desperat efter opdaterede it-kompetencer. Master i it er perfekt til it-branchen og alle andre brancher – både offentligt og privat.

På masteruddannelsen i it kommer de studerende netop fra mange forskellige brancher og sektorer – bl.a. fra industrien, den offentlige sektor, it-virksomheder, Forsvaret, den finansielle sektor og fra sundhedssektoren.

- Mangfoldigheden blandt vores studerende målt ud fra brancher er et udtryk for, at it-specialister ikke kun findes i it-virksomheder eller i it-afdelinger, men i mange forskellige virksomheder - it-specialisterne har i dag bevæget sig ud i forretningen, forklarer Bettina Lundgaard Hansen, der til daglig arbejder med udvikling og koordinering af master i it.

Hun fortsætter:

- Vi er utrolig glade og stolte over at have fået den europæiske uddannelsespris. Den er et tydeligt signal om, at vi har fundet en fleksibel efteruddannelsesmodel, der virker. Og ja, så er prisen også helt klart et skulderklap til de dygtige undervisere på de tre vestdanske universiteter, da de er afgørende for, at master i it er blevet en succes.


Fakta

Masteruddannelsen i it er en efter-videreuddannelse på kandidatniveau, der udbydes i et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet i regi af It-vest – samarbejdende universiteter. Uddannelsen har cirka 30 forskellige fag og er tilrettelagt ud fra, at de studerende passer deres fuldtidsjob ved siden af studiet.

Informatics Europe Best Practices in Education Award uddeles en gang om året til et fremragende europæisk uddannelsesinitiativ, som styrker kvalitet og attraktionsværdi af it-uddannelse og undervisning. Prisen uddeles af Informatics Europe, der er en europæisk sammenslutning af mere end 140 af de fremmeste universiteter og forskningslaboratorier i Europa inden for informatik.


Kontakt

Bettina Lundgaard Hansen, udviklingschef, It-vest – samarbejdende universiteter, blh@it-vest.dk,
tlf. 7027 6852