Aarhus Universitets segl

Video: “Teknikken bag ZOOM er ikke særlig kompliceret”

Hvordan strukturerer man bedst muligt en digital undervisningssession? Lektor i Teologi på Aarhus Universitet, Jakob Egeris, deler i en række videoer sin erfaring med at omlægge sin undervisning til at foregå online i videokonferencesystemet ZOOM.

Hvordan oplever de studerende online undervisning?

Bekymringerne hos de undervisere, der skal omlægge deres undervisning til at foregå online, går ofte på, hvordan de studerende tager imod det. Ifølge Jakob Egeris, er det dog ikke et problem for de studerende at vænne sig til den digitale undervisning:

“De er jo vant til det digitale, og de tager det meget hurtigere til sig, end vi som undervisere gør”, fortæller han i interviewet. 

Generelt har han oplevet, at de studerende tager godt imod den digitale undervisningsform. Særligt bliver fjernundervisningen taget rigtig godt imod af den gruppe studerende, der er vant til at pendle fra byerne uden for Aarhus og til hverdag bruger mange timer på transport.

Hvordan kommer man igang med ZOOM?

Det kan for mange være en barriere at skulle lære teknikken bag programmet, man skal benytte til sin online undervisning. På Aarhus Universitet er den officielle videoplatform ZOOM. Jakob Egeris bruger selv ZOOM, og han anerkender, at man selvfølgelig lige skal lære teknikken bag programmet at kende. 

“Men den er ikke særlig kompliceret”, fortæller han og gennemgår kort i videoen, hvordan man skridt for skridt kan oprette et videomøde gennem ZOOM.

En del af hans medundervisere var i starten også en smule skeptiske overfor at omlægge deres undervisning. Men det ændrede sig hurtigt: 

“Det har vist sig, at det egentlig var forholdsvist problemløst, og at alle, når de først fik overvundet den første berøringsangst, ret hurtigt kom efter det og også kunne se de store fordele ved det”, fortæller Jakob Egeris.

Hvordan fungerer gruppearbejde i ZOOM?

I en online undervisningssituation er det særligt vigtigt at engagere sine studerende ved at lade dem være aktive. En måde Jakob Egeris gør det på, er ved at indarbejde sessioner med gruppearbejde i sin undervisning. 

ZOOM har en funktion, der gør det muligt at fordele sit hold ud i mindre grupper, såkaldte ‘Breakout rooms’, hvor det kun er gruppen, der kommunikerer med hinanden. Således kan grupperne arbejde med forskellige spørgsmål fx som opfølgning på noget, underviseren har gennemgået. Jakob Egeris laver ofte matrixgrupper, så de studerende får snakket med flere forskellige. Herefter gennemgår han eventuelle udfordringer eller spørgsmål i plenum:

“Det er en rigtig god måde at arbejde på, hvor man har en blanding af forelæsning og holdundervisning og med noget indlagt gruppearbejde, som så samles op i plenum. Og lige præcis til det, fungerer Zoom altså bare rigtig rigtig godt”, fortæller Jakob Egeris.

Hvordan skaber man et godt læringsmiljø i ZOOM?

Der kan være en række udfordringer forbundet med, at man ikke har den samme føling på sine studerende, som man har, når man underviser fysisk. For at imødekomme det, mener Jakob Egeris, at det er vigtigt at rammesætte sin online undervisning og indføre en række regler:

“Det er helt umuligt at have en eller anden form for interaktion, hvis underviseren ikke kan se de studerende, og hvis de studerende ikke kan se hinanden“, fortæller Jakob Egeris. 

Derfor insisterer han bl.a. på, at de studerende skal have deres kamera tændt. Og det gælder også i pauserne, hvor han helst ser, at de studerende bliver siddende ved skærmen og socialiserer med deres klassekammerater.

Han påpeger også, at man må tage holdets størrelse i betragtning, når man beslutter sig for, hvilke retningslinjer, man vil undervise efter.

Hvordan fungerer chatfunktionen i ZOOM?

“En af svaghederne ved ZOOM ift. et fysisk klasseværelse er, at den dialog, der typisk kan være i en holdundervisning er lidt sværere at have på Zoom, fordi man ikke på samme måde mærker og aflæser hinanden på en skærm, som man gør, hvis man er fysisk sammen. Der kan chatten afhjælpe og på den måde skabe en lille smule orden i en talerække eller sørge for, at dialogen ikke bliver for kaotisk”, fortæller Jakob Egeris.

Han understreger at chatten kan bruges på mange måder: Hvis man har større hold, er det fx her, de studerende kan skrive spørgsmål eller en kommentarer. Ofte oplever han også, at de studerende af sig selv har en faglig dialog kørende i chatten. 

Vi har samlet de fem korte videoer med Jakob Egeris her:

Vil du læse mere om, hvordan man faciliterer et webinar kan du også læse artiklenEkspertens guide: Sådan faciliterer du et webinar 

Eller gå på AU Educate, hvor du blandt andet finder Guide: Sådan laver du et webinar