Aarhus University Seal

Kirkens ritualer giver livet retning

Dåb, bryllup og begravelse er alle eksempler på folkekirkelige ritualer, hvor det moderne menneske orienterer sig efter kristendommens menneske- og verdensbillede, siger en ny ph.d.-afhandling, der forsvares ved Aarhus Universitet den 12. december.

Info about event

Time

Monday 12 December 2011,  at 13:15 - 16:15

Location

Aarhus Universitet

Ulla Morre BidstrupUlla Morre Bidstrup har i sin ph.d.-afhandling formuleret en teori om, hvad de kirkelige handlinger, såsom dåb, konfirmation, bryllup og begravelse, betyder for det moderne menneske. Den type ritualer betegnes kasualier og er i den praktiske teologi ofte blevet beskrevet som overgangsritualer.

 

Ulla Morre Bidstrup plæderer dog for at beskrive kasualierne som orienteringsritualer. For hvis man opfatter de kirkelige handlinger som (rene) overgangsritualer, kan man nemlig komme til at reducere de kasualiesøgende til mennesker, der oplever noget i deres liv, som udløser et diffust religiøst behov for et ritual. Indholdet, der herefter ”puttes i” ritualet, må præsten tage sig af.

 

Hvis man derimod anskuer de kirkelige handligner som orienteringsritualer tager man de kasualiesøgende alvorligt. De kommer til kirken for at orientere sig i afgørende situationer og relationer i deres liv og de er ikke bare ”tomme skåle”, der skal fyldes op af en eller anden rituel og religiøs adfærd. De er selv med til at forkynde og bekende kristendom, når de ved at opsøge kasualiet angiver, at netop kristendommen er det retningsanvisende, når deres krævende moderne  liv, kalder på orientering.

Det er i dette møde mellem de kasualiesøgende og  kirken, mellem levet liv og kristen forkyndelse,  Ulla Morre Bidstrup formulerer en nutidig kasualteori.

 

Baggrund

Ulla Morre Bidstrup er cand.theol et mag og lektor på Pastoralseminariet i Aarhus.

 

Afhandlingens fulde titel er:
Fordi der skal prædikes på lørdag. Kasualierne som orienteringsritualer belyst med udgangspunkt i nyere tysk kasualteori

 

Tid og sted

Mandag d. 12. december, kl. 13.15-16.15
Auditorium 2, Bygning 1441
Tåsingegade 3, 800 Aarhus C

 

Yderligere info

Ulla Morre Bidstrup
Mail: UMB@KM.DK
Tlf 20268529