Aarhus University Seal

Seminar - Historie og biografisk forskning

Forskningsenheden for livshistorier

Info about event

Time

Thursday 27 November 2014,  at 11:00 - 16:00

Location

Aarhus Universitet, Bygning 1461-516

Organizer

Forskningsenheden for Livshistorier, Kulturelle Dynamikker

Forskningsenheden for Livshistorier (Research Unit for Life-Writing) præsenterer på sit første møde den 27. november 2014

Historie og biografisk forskning

Aarhus Universitet, Bygning 1461, mødelokale 516

Ifølge historiker Birgitte Possing er biografien både som fortælling, kritik og etik en vigtig del af vores internationale kulturarv. Fra antikken til i dag har den været en del af både historieskrivning og litterær portrætkunst. Biografien kan defineres ret enkelt, men kan fortælles på mange måder. Den er en ældgammel kønsskæv genre om og af mænd, som først har åbnet sig for kvinder nu. Den har udviklet sig fra en homogen etisk-humanistisk genre til et overflødighedshorn af beskrevet liv, der er svært at få hold på. Men det kan lade sig gøre.

Program

12:00 Velkomst

12:15 Birgitte Possing, professor dr.phil. ”Ind i biografien – hvordan fortæller vi et menneske?”

Birgitte Possing, der er professor i historie præsenterer i sin forelæsning, Ind i biografien, en måde at begribe det uoverskuelige felt på. Hun viser hvordan biografier om statsmænd og politikere, intellektuelle, kulturpersonligheder og oprørere af begge køn, afspejler måden at tænke kulturhistorien på. Hun præsenterer otte biografiske arketyper og indkredser hovedstrømningerne i de fortælletraditioner, der har gået igen i biografiens to tusinde årige internationale historie. Gennem analyser af et par biografier viser hun, hvordan vi kan læse, skrive og bedømme biografier. Til sidst kommer hun med eksempler på, hvor vi ofte snubler over genrens etiske fælder.

13:15 Bodil Selmer, lektor ph.d. ”En mand og hans tid - eller historien om en næsten helt almindelig mand”

Bodil Selmer, der er lektor i antropologi præsenterer sin bog Fyrmesteren- beretning om et liv på kanten af havet, der har Christian Heering (1843-1905) som det altdominerende omdrejningspunkt. Hun gennemgår overvejelserne bag valg af genre og opbygning, beskriver sit feltarbejde i en mandsdomineret fortid og kommer med et bud på, hvordan et historisk-antropologisk perspektiv kan bidrage til den historiske forståelse.

13:45 Pause

14:00 Annette Bohn, lektor ph.d. ”Selvbiografisk hukommelse og livshistorier i et psykologisk perspektiv”

Annette Bohn, der er lektor i psykologi præsenterer livshistorier i et psykologisk perspektiv. Når vi møder nye mennesker, fortæller vi gerne om os selv og om vores livshistorie. Men hvordan fortæller man egentligt om sit liv? Hvordan husker man begivenheder fra sit liv? Og hvornår og hvordan udvikler børn evnen til at fortælle deres livshistorie?  Det er nogle af de spørgsmål, dette foredrag vil undersøge fra et empirisk psykologisk perspektiv.

14:30-16:00 Diskussion, kaffe og kage.