Aarhus University Seal

Aarhus skal være digital frontløber

Ny portal kan betyde bedre service og kvalitet til borgerne i Aarhus samt øget vækst og erhvervsudvikling for Aarhus. Portalen hedder Open Data Aarhus og er det første store initiativ fra Smart Aarhus, som er et strategisk partnerskab, hvor Aarhus Universitet spiller en central rolle.

ODAA er Danmarks første Open Data-portal.  Åbningen af portalen betyder, at der nu gives fri adgang til en lang række offentlige og private data, som virksomheder, privatpersoner eller organisationer kan tilgå. Og med adgang til offentlige data er vejen også banet for udvikling af nye smarte applikationer og services til gavn for borgere.

-Det er ofte ved at kombinere forskellige data, at man kan udvikle smarte applikationer. For eksempel kan man ved at kombinere data fra den nye portal skabe et helt nyt blik på de mange aktiviteter, som en by består af – hvad enten det drejer sig om sundhed eller kulturelle events. Et konkret eksempel på en eksisterende applikation, som også er udviklet ved at kombinere forskellige data, er fx rejseplanen, fortæller Martin Brynskov, lektor ved CAVI på Aarhus Universitet og akademisk koordinator af AU Smart Cities.

Åbne data til gavn for forskningsområder

-Åbne data er med andre ord et vigtigt ”grundstof”, som ud over at åbne op for nye forretningsområder og gavne borgerne - også kan give værdi for rigtig mange forskningsområder, ikke bare it-forskning, men også sundhed, økonomi, miljø og kultur. Folkesundhed handler fx ikke bare om at monitorere folks helbred, men også om at motivere og gøre sundhed til en integreret del af et godt liv, siger Martin Brynskov.

Åbne data kan således også give forskere en helt ny måde at komme tæt på folk og arbejde med helt nye, dynamiske mønstre, og dermed, i følge Martin Brynskov, lægge et ekstra perspektiv på den registerforskning, som er så veludviklet i Danmark.

Læs mere om den nye strategiske platform www.odaa.dk

Portalen er nomineret til årets IT-Award.

Fakta
Open Data Aarhus (ODAA) er et initiativ under Smart Aarhus, hvor Aarhus Universitet i samarbejde med blandt andet Aarhus Kommune, Region Midtjylland og en række andre virksomheder arbejder på at bringe den digitale dagsorden frem i forreste række i Aarhus og Region Midtjylland.

Smart City er en betegnelse for udvikling af byer i retning mod mere digitaliserede, intelligente og bæredygtige bysamfund. www.smartcities.au.dk (under opbygning).

Smart Aarhus er et partnerskab mellem Aarhus Kommune, Aarhus Universitet, Alexandra Instituttet, Region Midtjylland, Teknologisk Institut, VIA University College og en række private virksomheder om at bruge digitaliseringens muligheder til at skabe fremtidens bæredygtige by. Læs mere på Smart Aarhus på www.smartaarhus.dk