Aarhus University Seal

Antropolog vil trække lyttere med ud på USA’s gamle og nye slagmarker

”Formålet med projektet er at gøre lytterne klogere på de splittelser, vi ser i det amerikanske samfund i dag,” lyder det fra Mads Daugbjerg, antropolog på Aarhus Universitet, der snart indleder et historisk og etnografisk roadtrip gennem USA, der skal munde ud i en ny podcastserie.

Det er ikke uden grund, de har bestilt en Ford Expedition gennem biludlejningsfirmaet, når de lander på amerikansk jord. De skal nemlig selv ud på lidt af en ekspedition, når de den 26. marts begiver sig ud på et tre uger langt roadtrip gennem USA. I den rummelige Ford vil Mads Daugbjerg, der til dagligt er lektor i antropologi på Institut for Kultur og Samfund, sidde sammen med historiker Mads Thernøe og journalist Susanna Sommer. Sammen vil de skabe en podcastserie, der forbinder USA´s nutidige kulturkampe med sporene fra Den Amerikanske Borgerkrig. Sidstnævnte var som bekendt en væbnet konflikt, der fandt sted i USA fra 1861 til 1865 mellem Nordstaterne og Sydstaterne, hvor især spørgsmålet om slaveri var medvirkende til de langvarige stridigheder og spændinger mellem nord og syd.

Hvorfor vil I følge i den oprindelige borgerkrigs hjulspor?

”Projektet hedder ”Borgerkrigens ekko” og handler både om den oprindelige borgerkrig og om nutidens konflikter i USA, som også er blevet kaldt en ”ny” amerikansk borgerkrig. Man kan sige, at vi sætter fortiden nutiden stævne for at gøre lytterne klogere på de splittelser, der præger det amerikanske samfund i dag, og som er ekstra synlige her op til præsidentvalget i 2024,” fortæller Mads Daugbjerg om det forestående feltarbejde, der vil tage sin begyndelse i Gettysburg i Pennsylvania, en af de mest besøgte slagmarker fra borgerkrigstiden i 1860´erne.

Herfra bevæger de tre sig fra Nord til Syd, hvor de laver reportager og interview med et hav af forskellige mennesker – både specialister og entusiaster, men også helt ”almindelige” amerikanere, som de møder undervejs. Hele projektet og dermed også afsættet for podcasten trækker på Mads Daugbjergs indgående kendskab til og netværk omkring Gettysburg og hans viden om kollektiv erindring og national identitet. En viden, der nu også vil komme nysgerrige danskere til gode:

”Vi vil gerne trække lytterne med ud på fortidens slagmarker og give et historisk forankret indblik. Vores podcast henvender sig til alle de danskere, der nysgerrigt følger med eller er interesserede i dækningen af amerikanske forhold og politik. Vi håber, de vil lytte med og følge med, når vi kører ud på jagt efter USA´s historiske skygger,” lyder det fra Mads Daugbjerg, der også fortæller, at man udover podcasten vil kunne følge roadtrippet på instagramprofilen @borgerkrigens.ekko

Læs mere her: borgerkrigensekko.dk

Fakta om forskningsprojektet

Forskningsprojektet hedder Borgerkrigens ekko og er finansieret af Carlsbergfondets Mindelegat.

Bag projektet står antropolog på Aarhus Universitet, Mads Daugbjerg, der sammen med historiker Mads Thernøe og journalist Susanna Sommer i marts og april drager på et antropologisk og historisk roadtrip gennem USA. Projektet skal munde ud i en podcast i seks afsnit, der undersøger fortidens og nutidens splittelser og deres sammenhænge. Podcasten er reportagebåret, og hver episode tager udgangspunkt i et fysisk sted. Episoderne redigeres efter hjemkomst – læs mere her om de enkelte episoder.  


Yderligere information

Et billede, der indeholder Ansigt, person, tøj, Hage Automatisk genereret beskrivelse

Mads Daugbjerg

Lektor, Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Antropologi

Fastnet+45 8716 2128

E-mail: mads.daugbjerg@cas.au.dk