Aarhus University Seal

Arts-iværksættere vinder pris: ”Vi skal se hvor stort og vildt vi kan gøre det”

Henrikke Kylén Pedersen og Thomas Solgaard Andersen er skabere af virksomheden Manigrip, der startede som et studieprojekt, men som med tiden er blevet til iværksætteri drevet af faglig nysgerrighed. Det er de blevet belønnet med AAL Forums Citizen Accelerator Award for.

Henrikke Kylén Pedersen og Thomas Solgaard Andersen vandt prisen Citizen Accelerator. Foto: Henrikke Kylén Pedersen
Henrikke Kylén Pedersen og Thomas Solgaard Andersen vandt prisen Citizen Accelerator. Foto: Henrikke Kylén Pedersen

I efteråret 2016 havde Henrikke Kylén Pedersen og Thomas Solgaard Andersen lige været til eksamen på Digital Design, hvor både deres underviser og censor opfordrede dem til at gøre deres eksamensprojekt til virkelighed.

”Der var jeg meget sådan ’nå, okay’. Efter sommerferien kontaktede vores underviser os, og spurgte om vi skulle tage et møde om fremtiden for vores idé. Han skubbede på for at få os i gang. Vi havde ikke gjort det, hvis han ikke havde skrevet til os”, fortæller Thomas Solgaard Andersen.

Begge beskriver opstarten som et sejt træk hvor det hele gik meget langsomt, ”for hvad gør man? Det havde vi ingen erfaring med, vi var bare gode til at lave brugertests”, siger Thomas Solgaard Andersen. Til gengæld føler Manigrip-teamet at både deres studie og plads i Studentervæksthuset har været en spændende måde at komme i gang med iværksætteri på.

”Jeg tror det har været en meget blid start, fordi det er startet som et studieprojekt, og fordi grænsen mellem hvornår det var et studieprojekt og hvornår det var iværksætteri, ikke rigtig var defineret for os,”, uddyber Henrikke Kylén Pedersen.

Om Manigrip

Manigrip udvikler en alsidig grebsforstørrer der skal afhjælpe gigtramte i hverdagen: ”Den bruges til at holde om små smalle objekter så som knive, gafler, skrive- og maleredskaber, tandbørster, strikkepinde osv., samtidig med, at den sikrer et godt, stabilt greb”. Læs mere om Manigrip her.

Manigrip er på programmet ’Navigate’ i Studentervæksthuset, hvor man får sin daglige gang i væksthuset og tilknyttet et advisory board. Læs mere om Studentervæksthuset og deres iværksætterprogrammer her.

Drivkraften bag arbejdet

Hvis vi spoler tiden et par år tilbage var der ingen af de to iværksættere, der havde set sig selv arbejde med sundhedsbranchen eller iværksætteri. Dog har begge i løbet af deres uddannelse stiftet bekendtskab med teknologi og design inden for sundhed. Da de fik stillet challengen ’Supporting Patients’ med fokus på at udvikle et produkt til mennesker med en kronisk lidelse, fandt de da også hurtigt ud af, at de ville udvikle et kommercielt produkt.

”Det var ikke for at tjene penge, men vi vidste at vi gerne ville lave noget som rent faktisk kunne bruges. Så det var for at kunne hjælpe så mange mennesker som muligt. Det er stadig det der er drivkraften”, fortæller Thomas Solgaard Andersen.

Efterfølgende var det muligheden for at blive klogere som designere, der drev projektet:

”Vores faglighed er bygget op omkring at lave en prototype, bevise et koncept og så videre til næste. Vi lavede aldrig et færdigt produkt, og der er jo rigtig meget efter et koncept som man ikke ser”, fortæller Henrikke Kylén Pedersen, og Thomas Solgaard Andersen uddyber:

”Det var den faglige nysgerrighed der gjorde, at vi gik videre, men ikke så os selv som iværksættere. Vi havde den tilgang, at det skal være sjovt, og hvis det bliver træls, så lukker vi det ned. Og så fik vi blod på tanden. Nogle af os mere end andre. Så vi nåede et punkt, hvor vores forventninger var meget forskellige, og så måtte vi gøre op med os selv om vi skulle gøre det fuldtid, blive iværksættere og derefter studerende eller om det var tak for denne gang. På det tidspunkt mistede vi over halvdelen af gruppen og nu er vi to”.

Netop det at være den rette konstellation i virksomheden har været afgørende for udviklingen.

”Det der er godt er, at vi er to, der er enige om vores forventninger til hinanden og arbejdet og målet. Så det er blevet meget mere klart, hvad der skal ske, hvordan det skal ske, hvor hurtigt det skal ske – og ja, at det skal ske”, understreger Henrikke Kylén Pedersen. Samtidig er begge glade for at de ikke er alene i projektet, men er to, der byder ind med forskellige interesser og kan dele virksomhedens sejre.

Iværksætter som studerende

Udover at være et godt team, handler det for Manigrip-holdet om at være i de rette rammer for at kunne arbejde med iværksætteri:

”Jeg tror det er afgørende, at vi ikke har nogen forpligtelser. Vi har ikke børn eller hus, som skal betales. Vi kan tage nogle ret vilde chancer lige nu, og hvis vi brænder os, brænder vi os ikke så meget, fortæller Thomas Solgaard Andersen, og fortsætter,

”Lige nu kan jeg godt se mig selv som iværksætter, jeg synes det er mega interessant, og uanset hvad der sker, så er det en ekstra pind på cv’et”, og Henrikke Kylén Pedersen tilføjer,

”Ja, og iværksætteri skræmmer os ikke. Det er måske fordi vi er i det her miljø. Vi har været en del af Studentervæksthuset i næsten to år, så vi ved noget om det og vi har begge jobs ved siden af hvor vi har meget ansvar. Så synes jeg også, at man med en akademisk uddannelse lærer at sætte sig ind i nye ting og nyt stof. Vi er da voldsomt udfordret hver dag, og jeg har for eksempel skulle finde ud af hvordan man bogfører. Der er jo mange ting, som vi ikke har vidst noget om fra vores studie, men vi er heldigvis et godt sted, hvor vi kan banke på hos andre og sige ”hey, hvad er jeres oplevelse med det her?”.

Det betyder også at de varmt anbefaler andre humanistiske studerende at komme i gang med iværksætteriet under studierne og med Studentervæksthuset som miljø. Men mest af alt handler det om, at: ”fokusere på det der gør en glad og forventningsafstemme med sig selv – læser jeg på det her studie for at komme ud med rene 12-taller, så er det måske klogt primært at beskæftige sig med universitetet, men er man der for at få en masse erfaringer, er det måske en god idé også at afprøve ens faglighed uden for universitetet”, fortæller Henrikke Kylén Pedersen, og fortsætter,

”Jeg kan også forestille mig at mange får et kulturchok, når de er færdige med universitetet. Med egen virksomhed kommer man det en lille smule i forkøbet”.

Her understreger makkerparret, at man skal se iværksætteriet som en god mulighed for at udvide sin horisont og se hvordan ens faglighed passer ind i en iværksætter-verden. Derudover pointerer Henrikke Kylén Pedersen også, at SU er ’gratis’ lønning til iværksættere, som man kan sælge sig selv på til investorer, hvilket er ”fedt at kunne sige”.

Bedste råd til Arts-studerende om iværksætteri:

"Tag iværksætterkurset ’Lead-in’ i Studentervæksthuset. Det er en super fin måde at få et hurtigt overblik over hvordan man kommer i gang – det behøver ikke at være med en virksomhed – det kan også være at finde ud af om ens idé er noget ved. Så kan man søge ind og være en del af det her meget inspirerende netværk af unge mennesker, der beviser at man sagtens kan være iværksætter og studerende på samme tid. Og at man kan skabe noget og en viden og en drivkraft. Måske især humanister kan bevise, at der er masser af gode idéer i humanister – det er der jo", siger Henrikke Kylén Pedersen.

Henrikke Kylén Pedersen og Thomas Solgaard Andersen har også været med til at skubbe til deres egen faglighed, hvor de som de første fik lov til at gå i praktik i egen virksomhed.

”Det har gjort at vores egen uddannelse har åbnet op for en iværksætterlinje, fordi vi har vist at der er grobund for at blive iværksætter med vores baggrund. Vi tager ikke et selvoplevet problem, men går ud og undersøger feltet og på baggrund af det, laver vi noget til den oplevede problemstilling. Det er guld værd for en iværksætter i forhold til at kunne se en god idé”, siger Henrikke Kylén Pedersen.

Faglighedens betydning

Netop baggrunden i Digital Design gør også at brugerperspektivet står helt centralt:

”For os er det jo en del af vores DNA, det gennemsyrer alt hvad vi laver. Vi skal for eksempel ud og vælge emballage tager vi to gigtramte, som udgør vores ekspertpanel, med, fordi de ved jo bedst, hvordan en god emballage er, når de skal åbne den. I vores proces er de med hele vejen. Det mener vi gør vores produkt endnu skarpere og skaber mere værdi”, fortæller Henrikke Kylén Pedersen.

Selvom deres sparringspartnere giver ros for brugerinddragelsen, udfordrer de også nogle gange Manigrips akademiske tilgang til iværksætteriet:

De har anfægtet det, de kalder for vores akademiske forfængelighed. Det har ramt et ømt punkt, fordi vi som akademikere laver meget research, vi prøver at se ting fra flere forskellige sider og som iværksættere er det ikke altid det smarteste at gøre, fordi du nogle gange bare skal gøre, hvad du føler”, siger Thomas Solgaard Andersen.

Den humanistiske tilgang har også givet udfordringer i arbejdet med teknologi og sundhed, og Thomas Solgaard Andersen fortæller, at de i Manigrip især kommer med de bløde værdier, mens det i branchen mere er de hårde værdier, der tæller.

”Jeg blev forundret over, at folk ville ikke bare redde verden. De ville gerne tjene penge. Det er der bare nogle mennesker, der er interesserede i, og der har vores humanistiske tilgang ikke været rækkende”, men samtidig pointerer, at der også er brug for de bløde værdier:

”Jeg synes der er brug for begge dele. Der er brug for at sige at vi er nødt til at tjene penge, hvis vi ikke har en virksomhed, kan vi ikke ændre verden. Hvis vi ikke har mulighed for at ændre verden, så har vi heller ikke grobund for at have en virksomhed. Det samspil har været vigtigt”.

Nu skal vi rykke

Når man sidder overfor Thomas Solgaard Andersen og Henrikke Kylén Pedersen er man heller ikke i tvivl om at de brænder for at ændre verden for deres målgruppe. Det er målgruppen der driver dem i arbejdet:

”For mig handler det lige nu om, at vi er så tæt på, vi er der lige om lidt. Så handler det også meget om den feedback, vi får. Når man får positiv feedback, så har man endnu mere lyst til at fortsætte. Man får lyst til at levere dét, man har sagt man vil levere og ikke give op selvom det er hårdt”, fortæller Henrikke Kylén Pedersen. Positiv feedback får de to iværksættere masser af, senest i form af den store anderkendelse fra AAL Forum der tildelte dem prisen Citizen Accelerator foran konkurrenter fra andre europæiske lande.

Læs mere om AAL Forum og Manigrips seneste pris her

Hvad fremtiden byder på står ikke klart, men for nu handler det om at komme længere med iværksætteriet og med Manigrip:

”Det bliver kæmpestort at få sat produktet til salg, og få det ud til en masse mennesker. Derefter skal vi have en masse feedback og så skal vi lave udgave 2.0”, siger Henrikke Kylén Pedersen og Thomas Solgaard Andersen tilføjer:

”Jeg tror ikke jeg har tænkt længere end, at vi skal have det ud, og så skal vi se hvor stort og vildt vi kan gøre det. Jeg er bare drevet af, hvad jeg synes, der er sjovt lige nu. Det kan være at jeg på et tidspunkt ikke har lyst til Manigrip mere og træder ud, eller det kan være at jeg synes det er sjovt det næste 30-40 år. Jeg tager det som det kommer. Lige nu synes jeg bare at det er mega skægt.