Aarhus Universitets segl

Dengang Danmark opdagede Asien

Danske ekspeditioner er flere gange rejst til Centralasien for at skaffe viden om oprindelige folks levevis og etnografiske genstande til danske museer. En af de danske pionerer i felten var etnografen Halfdan Siiger. I anledningen af 100årsdagen for hans fødsel sætter en international konference 18.-20. november fokus på dansk centralasiatisk forskning og Siigers indsats. Konferencen foregår på Nationalmuseet og Københavns Universitet.

Halfdan Siiger fotograferet i Sikkim i 1949

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

fredag 18. november 2011, kl. 13:00 - søndag 20. november 2011, kl. 17:00

Sted

København

En søndag i marts for 63 år siden var den danske religionshistoriker og -etnograf Halfdan Siiger sammen med sine ledsagere, tolke og bærere på vej til kalasha-folkets tre dale, Rumbur, Bumboret og Birir, nær ved den afghansk-pakistanske grænse. Her begyndte Siigers videnskabelige undersøgelser af det lille og videnskabeligt næsten uudforskede kalasha-folk, der havde holdt fast i deres egen gamle og særegne religion.

Undersøgelsen var en del af Den 3. Danske Centralasiatiske Ekspedition - en af de største videnskabelige ekspeditioner, der er udgået fra Danmark - hvor Siiger blandt andet indsamlede våben, smykker såsom halskæder og øreringe, husgeråd såsom vævekamme og træskeer, forfaderfigurer, ceremonielle økser og andet etnografika til Nationalmuseet. Her var Siiger ansat efter sin hjemkomst, indtil han i 1960 grundlagde Institut for Religionshistorie ved Aarhus Universitet.

 

I 100året for Halfdan Siigers fødsel har en gruppe forskere inden for centralasiatiske studier i Aarhus og København, arrangeret en international konference der sætter fokus på, hvilke aftryk Siigers arbejde har sat på dansk asiatisk forskning, og hvor dette forskningsfelt står i dag.

 

Baggrund

Om Halfdan Siiger (1911-99)
Siiger var med på Haslund-Christensens 3. danske centralasiatiske ekspedition fra 1947 til 1950, hvor han blandt andet indsamlede en del etnografika til Nationalmuseet. Efter sin hjemkomst i 1950 var Siiger ansat ved Nationalmuseets Etnografisk Samling i 10 år, hvorefter han i 1960 grundlagde Institut for Religionshistorie ved Aarhus Universitet. Her var Siiger professor, indtil han i 1979 gik på pension.

 

Ud fra sine religionsetnografiske feltarbejder publicerede Siiger en "Preliminary Report" om studier og indsamlinger hos kalasha-folket i Chitral, NV Pakistan, hos lepcha-folket i Sikkim og hos boro-folket i Assam. Hertil kom artikler i fagtidsskrifter samt foredrag på internationale konferencer.

 

Som pensionist havde Siiger samarbejde med danske lingvister om kalasha-sproget og med etnografen Svend Castenfeldt om en "Final Report" om "The Old Kalash Society".

> Læs mere om Halfdan Siiger

 

Om konferencen
Konferencen ”Halfdan Siiger and Danish Central Asian Research” arrangeres i samarbejde mellem Religionsvidenskab samt Antropologi og Etnografi ved Aarhus Universitet, Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS) ved Københavns Universitet, Nationalmuseets Etnografisk Samling og De Etnografiske Samlinger på Moesgård Museum.

 

Konferencen foregår i København 18.-20. november 2011

> Læs mere om konferencen og find programmet på Moesgård Museums hjemmeside

 

Yderligere info

 

Ulrik Høj Johnsen, Moesgård Museum
Mail: moesuhj@hum.au.dk
Tlf.: 8942 4681
Mobil 2342 7453

 

Armin W. Geertz, Religionsvidenskab ved Aarhus Universitet
Mail: awg@teo.au.dk
Tlf.: 8942 2306