Seminar 2025: Kunsten at problematisere billeder
Billedmateriale har gennem tiden spillet en central rolle i koloniale projekter på globalt plan.
Oplysninger om arrangementet
Tidspunkt
Sted
rum46. Studsgade 46, 8000 Aarhus C
Kunsten at problematisere billeder
Billedmateriale har gennem tiden spillet en central rolle i koloniale projekter på globalt plan. Vestlige producerede billeder har således bidraget til at konstruere og reproducere sociale hierarkiseringer blandt andet baseret på etnicitet, hudfarve, køn og kulturelle tilhørsforhold.
Vi, Frederikke Holkgaard Buhl, Rune Clark og Gry Lind Merrild Hansen, beskæftiger os i vores ph.d.-projekter alle med billedmateriale, som relaterer sig til den racialiserede og koloniserede ‘anden’. Billeder, som vi argumenterer for, er problematiske. Men (hvornår) kan billeder problematiseres, og hvordan?
Med seminaret ‘Kunsten at problematisere billeder’ inviterer vi til en åben undersøgelse af terminologiske, metodiske og positioneringsmæssige problemstillinger i arbejdet med problematisk billedmateriale.
Vi indleder programmet med korte præsentationer af vores respektive forskningsprojekter, der vil danne grundlag for en efterfølgende workshop faciliteret af Josefine Baark.
Foreløbigt program:
09:30–10:00 Ankomst og kaffe
10:00–10:15 Velkomst
10:15–11:15 Aktuel forskning – tre korte Ph.d.-oplæg
- Gry (samtidskunst fra Kalaallit Nunaat og dekolonial potentiale)
- Frederikke (racistiske afbildninger i børnebøger)
- Rune (evt. AI og billedanalyse i forhold til koloniale samlinger)
15 minutters oplæg fra hver, efterfulgt af 5 minutters spørgsmål/samtale
11:15–11:30 kort pause
11:30–12:00 Oplæg & workshop v. Josefine Baark
Workshop om tilgange til at problematisere billeder med udgangspunkt i terminologi, metode og positionalisering.
12:00-13:00 Frokost
13:00–13:30: Fortsat workshop v. Josefine Baark
13:30–14:00 Faciliteret fællesdiskussion
14:00–14:30 Afsluttende opsamling
Bio:
Gry Lind Merrild Hansen er ph.d.-studerende ved Kunsthistorie, IKK Aarhus Universitet. I sit ph.d.-projekt arbejder hun med samtidskunst, der adresserer, belyser og bearbejder dansk kolonihistorie og kolonialitet i Kalaallit Nunaat. Gennem sin forskning fremhæver Gry, hvordan kunst og kunstneriske samarbejder indeholder dekolonialt potentiale, der kan bidrage til mere ligeværdige relationer mellem Kalaallit Nunaat og Danmark som nationer.
Frederikke Holkgaard Buhl er ph.d.-studerende ved Center for Børns Litteratur og Medier, hvor hun forsker i racialisering, racisme og kolonialisme i dansk litteratur for børn. I sit ph.d.-projekt undersøger Frederikke, hvordan racialiserede karakterer skildres i gamle danske klassikere, og hvordan disse skildringer reproduceres, genfortolkes og udfordres i nye populære børnebøger.
Rune Clark er ph.d.-studerende ved Kunsthistorie, IKK på AU og museumsinspektør ved Museum Give. I sit ph.d.-projekt undersøger han samlinger af anskuelsesbilleder og deres rolle i visualiseringen af national identitet og koloniale forestillinger i Danmark. Gennem en kombination af kunsthistoriske analyser og digitale værktøjer udforsker han, hvordan visuelle mønstre og ideologiske narrativer træder frem i store billedsamlinger.
HISTAC finansierer arrangementet, lokaler og faciliteter stilles til rådighed af udstillingsstedet rum46