Aarhus Universitets segl

AU-forsker bag verdens første virtual reality museum for LGBTQ+ historier

Thomas Terkildsen anser sig ikke som kunstner, men han har et budskab, og så ved han en masse om, hvordan Virtual Reality teknologi kan gøre fortællinger endnu stærkere, og hvordan man måler følelser. Det gør han så godt, at han er indstillet til en pris ved den prestigefyldte Tribeca Film Festival.

Det virtuelle museum rummer mange indsendte genstande fra LGBTQ+-miljøet. Statuen her var et af de objekter, som blev scannet og implementeret i VR museet, som Thomas Terkildsen er hovedarkitekt og udvikler på. Statuen er i marmor og måler 2 m x1 m. Den er det første og det eneste memorial to gay marriage, som blev lavet af Patricia Cronin i New York, hvor to kvinder ligger arm i arm. Foto: Thomas Terkildsen og Antonia Forster

Hvornår har du sidst været på et museum, hvor du har kunnet tage den udstillede genstand op, dreje den, kaste den op i luften? Godt nok er det via controllere, at du kan håndtere genstandene, for museet er ikke fysisk. Det er skabt i virtual reality, men museets arkitektur og indretning minder præcis om et museum. For museer er til for at bevare vigtige historier, og der er særligt én marginaliseret gruppe, hvis historier ofte forbliver personlige uden at blive formidlet i et offentligt rum og bevaret for eftertiden. Derfor satte Thomas Terkildsen fra Aarhus Universitet sig for at lave verdens første VR-museum for LGBTQ+ miljøet sammen med sin engelske kollega Antonia Forster.

Det er en indsats, som de nu er blevet nomineret til en pris for ved den anerkendte filmfestival Tribeca i New York. De er nomineret i kategorien: New Voices for Immersive. Det er en pris, som hædrer kunstnere, der bygger bro mellem teknologi og historiefortælling og bringer nye perspektiver og kunstnerisk sprog til historiefortællingen. Og udstillingen har i den grad mange historier at byde på. 

Det er en indsats, som de nu er blevet nomineret til en pris for ved den anerkendte filmfestival Tribeca i New York. De er nomineret i kategorien: New Voices for Immersive. Det er en pris, som hædrer kunstnere, der bygger bro mellem teknologi og historiefortælling og bringer nye perspektiver og kunstnerisk sprog til historiefortællingen. Og udstillingen har i den grad mange historier at byde på. 

Det virtuelle LGBTQ Museum Trailer Få en rundvisning i det virtuelle museum i denne video og hør om tankerne bag museet. Videoen er produceret af Thomas Terkildsen og Antonia Forster.

En genstand med en livshistorie

Om festivalen

The TriBeCa Film Festival er en filmfestival grundlagt af Robert De Niro og Jane Rosenthal i 2002. Anledningen var et ønske om at mindes ofrene efter terrorangrebet mod World Trade Center den 11 september 2001 og stimulere til økonomisk vækst i det sydlige Manhattan.

Hvert år er festivalen vært for over 600 visninger med cirka 150.000 deltagere og uddeler priser til uafhængige kunstnere i 23 jurybedømte konkurrencekategorier.

Museet er dedikeret til at fejre LGBTQ +-personers historier og kunstværker ved at bevare deres personlige historier. Museet indeholder 3D-scanninger af rørende personlige artefakter udvalgt af folk i LGBTQ-miljøet og ledsaget af deres historier fortalt med deres egne ord.

”Vi ville gerne have at folk fra LGBTQ+-miljøet fortalte deres livshistorier ud fra en genstand, som har betydet rigtig meget for dem. Så vi bad dem om at sende et fysisk objekt til os. Og vi modtog et hav af forskellige artefakter alt fra en mikrofon til en bamse, til bryllupssko og neglelak,” forklarer Thomas Terkildsen, der til hverdag sidder på Engelsk på Aarhus Universitet.

For at komme så tæt på museets virkelighed, ville Thomas Terkildsen og Antonia Forster ikke blot rekreere de indsendte genstande i 3D og tegne en kopi i et program. Det skulle være den nøjagtige gengivelse af genstanden med hver eneste lille brugsmærke som vidnesbyrd om en livshistorie.

”Vi ville gerne have, at det var præcis det objekt, det drejede sig om. Så vi har taget billeder fra alle vinkler og kanter og lavet en fotoscannet 3D model, så den ligner 100 %. For os er det en del af værdien, at man kan se ridserne fra den autentiske neglelak, og se at den har været brugt.”

Med et VR-headset kan du tage artefakterne op, og så kan du trykke på en knap og få ejerne af genstanden til at fortælle, hvorfor netop den genstand er vigtig for deres livshistorie. Det er en ret stærk og emotionel historie, de fortæller, og netop den følelse ville Thomas Terkildsen gerne ind og måle på. Så når forskerne skal til Tribeca i juni, har de tilført et ekstra element til udstillingen.

Fra følelse af frygt til medfølelse

Thomas Terkildsen er til hverdag tilknyttet forskningsprojektet APEX of Fear ved Aarhus Universitet, hvor han udvikler teknologi til at måle følelser ved frygt. Det er imidlertid nogle helt andre følelser, der skal måles på ved museumsoplevelsen. Til selve udstillingen ved Tribeca vil han måle på museumsgæstens følelsesmæssige reaktioner på museumsoplevelsen.

”Foruden VR-udstyr får folk målingsudstyr på hånden, så vi kan måle, hvordan de kropsligt og følelsesmæssigt bliver berørt af historierne, de hører. Når de bliver påvirket, så giver det nogle effekter i rummet omkring dem. Vi laver nogle partikler i luften, som ændrer farve alt efter, hvor stærk medføling der er på historien. Så partiklerne bliver helt lyserøde/lilla, hvis du føler stærkt og hvide, hvis du ikke føler noget.

Budskabet er klart. Historierne skal give museumsgæsten en forståelse for en anden livsverden og med forståelsen kommer medfølelsen.

”Det er vigtigt for os at fortælle, at der er mennesker bag historierne, og at vi alle har de samme mål om gerne at ville leve et godt liv. Vi vil gerne bidrage til at udbygge den forståelse af hinanden, som skal til for at vise en medfølelse for hinanden. Og så sørge for, at historierne kan blive fortalt ude i offentligheden, så man har adgang til at høre dem.”

Udstillingerne og prisuddelingen varer fra den 8.-19. juni i New York. Der er desuden to danske verdenspremierer på programmet. Annette K. Olesens drama: Ingen kender dagen med Trine Dyrholm i hovedrollen og Gabriel Bier Gislasons debutfilm Natten har øjne.

Når VR museumsudstillingen har haft premiere på Tribeca, kan alle, der har et VR headset derhjemme, gå ind og se udstillingen online. Artiklen her vil blive opdateret med et link. Indtil da kan man læse mere om verdens første virtual reality museum for LGBTQ+ historier her: https://www.tribecafilm.com/films/lgbtq-vr-museum-2022 

Kontakt

Thomas Terkildsen
Mail: tt@cc.au.dk
Mobil: 53381550