Banebrydende humanistisk grundforskningsprojekt om antikkens portrætkulturs globalhistoriske vigtighed
Den største Carlsbergbevilling til humaniora går i år til et ambitiøst projekt om den antikke visuelle kulturs global historiske vigtighed. I spidsen for projektet står professor i klassisk arkæologi, Rubina Raja, der har modtaget en Semper Ardens Advance-bevilling fra Carlsbergfondet. Bevillingen muliggør en dybdegående undersøgelse af, hvordan lokale portrætkulturer i antikkens Vestasien afspejler identiteter og samspil mellem individer, lokalsamfund og regioner under forskellige imperiers herredømme.
Locally Crafted Empires (LoCiS) er titlen på et nyt og ambitiøst forskningsprojekt, der skydes i gang i sommeren 2025. I forbindelse med projektet skal det undersøges, hvordan individer blev repræsenteret i den rige portrætkultur i Vestasien, en region, der strækker sig fra Egypten til Anatolien (det nuværende Tyrkiet) og fra Tigrisfloden til Middelhavet.
Projektets medlemmer skal undersøge, om og hvordan gengivelser af enkeltpersoner ændrede sig i takt med, at imperiale grænser ændrede sig – fra tiden omkring de Hellenistiske og lokale kongedømmer og Romerriget til det østlige parthiske rige (en stormagt i Mellemøsten fra ca. 247 f.v.t. til 224 e.v.t.) og i perioden omkring den tidlige Kristendom.
Området var helt centralt for flere af datidens stormagter, og LoCiS tager et bottom-up perspektiv på individets oplevelse af og de visuelle udtryk for skiftende magters indflydelse på regionens kulturer – herunder den del af den materielle kultur, der har overlevet til i dag. Forskerne vil undersøge, om disse skift i magt og grænser kan spores i den visuelle kultur, og hvilken betydning det havde for de lokale samfund.
I spidsen for projektet står professor i klassisk arkæologi på Aarhus Universitet, Rubina Raja, der netop har modtaget en såkaldt Semper Ardens Advance-bevilling fra Carlsbergfondet til at gennemføre projektet.
Bevillingen understreger Rubina Rajas rolle som en internationalt anerkendt ekspert i klassisk arkæologi og antikke kulturer.
”Projektet fokuserer på at undersøge portrætter – i alle medier – fra det antikke og senantikke Vestasien – et område, der spænder over mange kulturer og imperier. Til trods for at der findes tusindvis af portrætter fra denne tid, er de aldrig blevet undersøgt systematisk eller på tværs af regioner og tidsperioder,” fortæller hun. Målet med projektet er, fortæller hun videre - at skabe en stor, samlet oversigt over disse portrætter ved at kvantificere dem og studere deres sammenhæng og betydning. Dette vil blive gjort tilgængeligt for alle i en åben database (Open Access).
”Ved at analysere portrætterne vil projektet kaste lys over, hvordan mennesker og samfund i antikken forstod sig selv og deres identitet i mødet med forskellige imperier og kulturer. Dette vil give en ny og dybere forståelse af lokale traditioner, regionale forskelle og de påvirkninger, som de store imperier havde gennem seks århundreder. Samtidig vil projektet bidrage til en vigtig debat om, hvordan vi ser på antikken i dag, og hjælpe med at skabe et mere nuanceret og globalt billede af historien,” fortæller Rubina, der også fra tidligere projekter, som Palmyra Portræt-Projektet, har skabt et solidt og high impact grundlag for det nuværende studie.
Humaniora viser vejen til dybere forståelse
Projektet har potentiale til at give ny indsigt i både antikkens historie og vores nutidige forståelse af identitet og kulturmøder i regioner, der stadig spiller en central rolle i verdenspolitikken.
”Vores projekt viser, hvorfor dybdegående humanistiske studier er afgørende for at forstå de lange linjer i verdenshistorien. Og bringer helt i front - hvorfor humanistiske discipliner – også dem der beskæftiger sig med den fjernere fortid – er dem, der også bidrager med ny og dyb viden om menneskelig ageren i nutidens samfund,” uddyber Rubina Raja.
Projektet vil således også bidrage til at understrege humanioras ikke svindende relevans i nutidens samfund.
Nyt forskerhold skal sættes
Den første opgave i projektet vil bestå i afholdelse af kick-off-seminarer og kortlægning af, hvilke såkaldte case-study-regioner forskerholdet skal fokusere på først.
”Egypten bliver vores første fokusområde, da det har det mest omfattende og tilgængelige materiale til at skabe et solidt sammenligningsgrundlag for de andre regioner,” fortæller Rubina Raja, der også begynder opbygningen af et nyt forskerhold, der vil bestå af fem postdocs, to ph.d.-studerende, videnskabelige assistenter og administratorer. Holdet, som rekrutteres både nationalt og internationalt, skal arbejde tæt sammen med Rubina Raja på de forskellige casestudier og sikre den bedst mulige faglige ekspertise til at drive projektet frem.
Om Semper Ardens Advance-bevillingen.
Samtlige ansøgninger indsendt til Semper Ardens Advance har været sendt i international, ekstern bedømmelse forud for vurderingen af Carlsbergfondets bestyrelse, der træffer endelig beslutning, efter interview, om fondets uddelinger.
Uddelingen er baseret på i alt 818 ansøgninger indsendt til Carlsbergfondet.
Rubina Raja har modtaget over 24 millioner kroner til projektet ”Locally Crafted Empires”, der løber over fem år fra sommeren 2025.
Læs mere om projektet på Carlsbergfondets hjemmeside
Kontakt
Rubina Raja, professor og centerleder
Centre for Urban Network Evolutions (UrbNet)
Klassisk Arkæologi
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mobil: +45 2718 8390
Mail: rubina.raja@cas.au.dk