Aarhus Universitets segl

Danmarkshistorien er evig aktuel

Da tronskiftet blev annonceret ved Dronningens nytårstale, gjorde det danskerne ekstra nysgerrige på Danmarks historie. Det sker ofte, når store begivenheder melder sig. Det kan de mærke på historieportalen danmarkshistorien.dk

Tronskiftet den 14. januar fik blandt andet danskerne til at søge på Dronning Margrethe 2.'s eget tronskifte. Her ses hun på dagen for udråbelsen på Christiansborg Slot 15. januar 1972. Dronningen ses i sorg, klædt i sort og med sørgeslør, samt med elefantordenens bånd. (Foto: Peter Elfelt, Den Kongelige Fotografisamling)
TV-serien: "Anker" fik i stor stil danskerne til tasterne for at søge mere viden om Anker Jørgensen. Fotoet er fra 1983 og er fra Folketingets Bibliotek og Arkiv.

Omkring 6-7 millioner besøgende om året på danmarkshistorien.dk viser med al sin tydelighed, at danskerne er et folkefærd med interesse for deres kulturelle baggrund. Ved tronskiftet den 14. januar tredoblede siden sit besøgstal, for samtidig med den lange tv-transmission, så surferede danskerne med deres mobiltelefoner på kongerækken, Margrethe 2., regentskifter og andre royale emner. De højdespring i besøgstallene ses ofte i forbindelse med aktuelle begivenheder, hvor danskerne bliver nysgerrige på den historiske kontekst, for hvordan var det nu lige, det var? Svaret finder de ofte på danmarkshistorien.dk, og det er der flere årsager til.

Eksperterne er samlet

Hvorfor danmarkshistorien.dk har fået en status af troværdig folkeoplysning kan ses som et modtræk i en tid med fake news og artikler skabt af kunstig intelligens. Nina Javette Koefoed, der er afdelingsleder for Historie og Klassiske studier, forklarer en del af succesen således:

”På samme måde som journalister ofte efterspørger en forsker eller en ekspert, der kan underbygge troværdigheden af deres artikel, så tilbyder danmarkshistorien.dk en hjemmeside, hvor mange eksperter er samlet, og hvor vi ikke blot stiller al vores ekspertviden til rådighed, men hvor vi også har gjort os umage for at formidle vores viden til et bredt publikum.”

Udover de over ca. 2500 leksikonartikler, kilder og temapakker, så byder siden på andre audiovisuelle formidlingsformer som: et onlinekursus, e-bøger, billeder, film, spil, quizzer og et interaktivt danmarkskort.

Bygger bro mellem aktualitet og historiske kontekster

Det er ikke nyt for forskerne ved danmarkshistorien.dk, at der er mange besøg på hjemmesiden op til historiske mærkedage eller større begivenheder. Derfor arbejder de også proaktivt med at gøre de relevante artikler synlige på forsiden. Ud over historiske mærkedage kan det ofte være TV-serier eller film, som ansporer seeren til at ville vide mere:

”I januar lagde vi artiklen om Anker Jørgensen på forsiden, fordi der netop kom TV-serien Anker. Og det samme gælder temaet om Hvidstensgruppen og deres efterkommere,” forklarer Mette Frisk Jensen og fortsætter:

”Dengang de sendte dokumentarserien: Historien om Danmark med Lars Mikkelsen, der kiggede jeg sommetider på vores livefunktion, og det interessante var, at mens de sendte serien på Flow TV søndag aften, så blev der søgt i stor stil på de perioder, der blev fortalt om. Så samtidig med at de ser et historieprogram, så sidder de i sofaen og googler.”

Interesse fra udlandet

I forbindelse med regentskiftet så fik en del udenlandske medier også øje på danmarkshistorien.dk. Som en ny ting har de netop udgivet et Open Online-kursus på engelsk om dansk historie fra vikingetiden til i dag, så der var mange udenlandske og især australske medier, der ville vide mere om det danske kongehus og dansk historie.

På den måde anser vi os som en public service-portal, der kan bidrage til at nuancere vigtige diskussioner, der foregår i samfundet. (Mette Frisk Jensen)

Historiens public service

Skulle vi blive i det royale vokabular, så er en af de store kongstanker for danmarkshistorien.dk, at de ikke blot vil være et opslagsværk, der leverer svar på det, som læserne søger efter.

”Vi gør en stor indsats for også at berige læserne med vigtige perspektiveringer til emnet, så de får mere end det, de kom efter. På siderne har vi det, vi kalder ’relateret indhold’, hvor vi gør det nemt for de brugere, der gerne vil vide mere, at søge videre i et kvalificeret udvalg af vores materiale. På den måde anser vi os som en public service-portal, der kan bidrage til at nuancere vigtige diskussioner, der foregår i samfundet,” forklarer Mette Frisk Jensen.

Populært i uddannelsessystemet

Det er ikke kun journalisterne og de historieinteresserede læsere, der har brug for troværdige kilder i deres arbejde. Hjemmesiden er også blevet en skattet ressource i uddannelsessystemet fra folkeskoler, gymnasieelever og til de videregående uddannelser.

”Når de skal skrive deres store opgaver, hvor de selv skal finde viden og historiske kilder, så ved vi, at danmarkshistorien er populær hos især gymnasieeleverne og de historiestuderende. Udover at være et digitalt leksikon, så sørger vi også for at lede brugerne videre til andet materiale, vi tænker er vigtig at se i sammenhæng med den søgte artikel. Det kan godt ske, at der sidder en gymnasieelev og læser om Margrethe den første og selv har fundet frem til den artikel, men ikke nødvendigvis ved særlig meget om Kalmarunionen. Så man kan sige, vi hjælper dem også med relevante perspektiveringer.”

Et selvstændigt brand

Selv om aktuelle begivenheder ofte ligger på top 10 over mest besøgte sider, så er der én side, der konsekvent ligger meget højt i søgningen. Det er danmarkshistorien.dk.

”Det siger noget om, hvilken popularitet siden efterhånden har fået skabt sig. Der er rigtig mange, der ved, at vi er et selvstændigt brand, hvor folk tænker, at hvis jeg skal vide noget om det her, så skal jeg ind på danmarkshistorien.dk, og det er ganske unikt,” forklarer Nina Javette Koefoed, og Mette Frisk Jensen stemmer i:

”Så vi er dem, der står klar, når folk vil vide noget om Danmarks historie.”


Fakta om danmarkshistorien.dk

  • danmarkshistorien.dk er Danmarks førende digitale portal for formidling af forskningsbaseret viden om Danmarks historie.
  • Formålet med danmarkshistorien.dk er at give offentligheden og undervisningssektoren mulighed for at få kvalificeret og tilgængelig information om Danmarks historie.
  • Portalen er en del af Afdeling for Historie og Klassiske Studier ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet og gik i luften i maj 2009.
  • Indholdet på hjemmesiden udbygges løbende og består i øjeblikket af over 2500 leksikonartikler, kilder og temapakker, ca. 100 korte film, 17 e-bøger, 160 lydklip, spil, quizzer og et interaktivt danmarkskort.
  • Som noget af det nyeste har de lanceret et onlinekursus om dansk historie fra vikingetiden til i dag med ni lektioner og 38 korte film, der netop også er kommet i en engelsk udgave.
  • I 2010 modtog danmarkshistorien.dk Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris som anerkendelse for den særlige indsats for at formidle forskning til en bred offentlighed.

Læs mere på danmarkshistorien.dk


Yderligere information

Mette Frisk Jensen, leder af danmarkshistorien.dk
Mail: hismfj@cas.au.dk
Fastnet: +45 8716 2327
Mobil: +45 2556 6682

Professor Nina Javette Koefoed, leder af Afdeling for Historie og Klassiske Studier
Mail: hisnk@cas.au.dk
Mobil: +45 28932130