Aarhus Universitets segl

Et fyrtårn for forskning, undervisning og formidling - Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier fejrer 75-års jubilæum

Den 20. september markerer Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet trekvart århundrede med banebrydende forskning og uddannelse inden for arkæologi.

Foto af Andres Minos Dobat fra uddannelsesudgravning Borre Vestergaard, 2022.

Milepæle: Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier

  • Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier blev grundlagt kort efter krigens afslutning under medvirken af borgmester Svend Unmack Larsen, der hentede den karismatiske P. V. Glob til Aarhus. Her virkede han både som direktør for Aarhus Museum og som professor på den nyoprettede lærestol for forhistorisk arkæologi og europæisk forhistorie ved Aarhus Universitet. Undervisningen foregik dengang under beskedne forhold i et loftslokale på museet.
     
  • En videre milepæl var udflytningen til Moesgaard i 1968. Idemanden var P. V. Glob, der var inspireret af etableringen af kunstmuseet Louisianas placering i naturskønne omgivelser. Det var dog Glob’s efterfølger, Ole Klindt-Jensen, der realiserede planerne.
     
  • Indvielsen af det nye Moesgaard Museum under ledelse af museumsdirektør Jan Skamby Madsen i 2014 betød for afdelingen, at de fysiske rammer fik et alvorligt ansigtsløft. De gamle udstillingslokaler på herregården blev renoveret og indrettet til undervisnings- og forskningsformål. Disse deles med Afdeling for Antropologi. Det samlede kompleks på Moesgaard med museum og universitet er således i dag et enestående kraftcenter og fyrtårn for forskning, undervisning og formidling af ”menneskelivets mangfoldighed” – hvilket var titlen for en antologi udgivet til afdelingens 50-års-jubilæum.

Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier ved Aarhus Universitet fejrer sit 75-års jubilæum den 20. september på Campus Moesgård og MOMU. Jubilæet vil blive markeret med et stort åbent-hus- arrangement og en række faglige præsentationer, der fremhæver afdelingens mange aktuelle bidrag til arkæologien og studiet af kulturarv.

Siden grundlæggelsen i 1949 har Arkæologi spillet en afgørende rolle i udforskningen af kulturarv samt forhistoriske og historiske fund, såvel i Danmark som internationalt.

Der er mange eksempler fra de sidste 75 år på, hvordan arkæologisk forskning har bidraget med ny viden om vores fælles fortid. I dag er det arkæologiske studie af mennesket præget af tværfaglige studier af materiel kultur, historiske kilder og biologiske levn, som har ført til store spring i vores forståelse af kultur, miljø og samfund i fortiden – fra de tidligste mennesker til den moderne æra.

Men arkæologi handler ikke kun om at afdække fortiden:

”Vores forskning viser blandt andet, hvordan tidligere kulturer har håndteret klimatiske ændringer, miljøkatastrofer og migrationer. Sådanne historiske data giver os værdifuld indsigt i, hvordan vi i dag kan håndtere lignende udfordringer. Vores jubilæum er således ikke kun en fejring af vores historie, men også en mulighed for at vise arkæologiens relevans i forhold til nutidens udfordringer,” fortæller forskningsprogramleder Niels Nørkjær Johannsen.

Arkæologiens relevans for nutidens udfordringer
At arkæologien peger både bagud og fremad ses også af dagens faglige program, der rummer oplæg om bronzealderkongeriget Dilmun´s kongegrave og om metaldetektor-arkæologiens sundhedsfremmende potentiale.

Den teknologiske udvikling – herunder brug af laserscannere og dronekortlægning – samt integration af naturvidenskabelige tilgange har flyttet og flytter fortsat faget fremad mod nye indsigter om vores fortid og fremtid.

”Når vi fejrer afdelingens 75-års-jubilæum, ser vi ikke kun tilbage på vores opdagelser. Vi ser også fremad, fordi forståelsen af fortiden – og af fortidens rolle i nutiden – kan give os uvurderlig viden til at forstå nogle af de mere presserende udfordringer i vores tid, både sociale og klimamæssige,” fortæller afdelingsleder Andres Minos Dobat.

De studerende er med til at forme fremtidens fag
I dag huser afdelingen 4 professorer, 9 lektorer, 1 studielektor, 8 postdocs, 20 ph.d.- studerende, en håndfuld emeriti, en stribe eksterne undervisere og adjungerede professorer og lektorer, foruden teknisk-administrativt personale. Afdelingen har pt 116 BA-studerende og 109 kandidatstuderende på to uddannelseslinjer, hvor de engelsksprogede kulturarvsstudier er sidste skud på stammen.

Og netop de studerende spiller fra dag ét en meget central rolle:

”Hos os er de studerende vores fremtidige kollegaer. De er med i felten, når vi tager på udgravninger i ind- og udland, og de integreres i vores forskningsprojekter. Når vi præsenterer os selv som afdeling, så føles det derfor helt naturligt på en og samme tid at præsentere os som forsknings- og uddannelsesinstitution, for vores studerende er ofte med i vores forskning,” lyder det fra Andres Minos Dobat.

Forskning deles med offentligheden
Hvordan fremtiden ser ud for arkæologi i uddannelses- og forskningssammenhæng er svært at spå om, men afdelingslederen og forskningsprogramlederen er enige om, at det utvivlsomt vil være et fag præget af avanceret teknologi, interdisciplinært samarbejde og et øget fokus på bæredygtig bevaring af kulturarv. Der vil være et behov for, at studerende og forskere tilegner sig nye teknologiske færdigheder som dataanalyse og brug af AI, samtidig med at de bevarer klassiske humanistiske kompetencer. Samarbejde med forskellige fagområder som historie, antropologi og forskellige naturvidenskaber vil også fortsat blive udbygget.

"Vi er utrolig stolte af vores rige historie og ser frem til at dele vores forskning med offentligheden," lyder det samstemmende fra Andres Minos Dobat og Niels Nørkjær Johannsen om det forestående jubilæum, der vil tiltrække ”venner af huset” – medarbejdere, nuværende studerende og alumner samt forskellige samarbejdsorganisationer.

Interesserede kan følge alle oplæg via Zoom-webinar.


Et billede, der indeholder Ansigt, person, hals/nakke, Hage Automatisk genereret beskrivelse

Andres Minos Dobat, Afdelingsleder
Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mail: farkado@cas.au.dk
Mobil: 4111 8689

Niels Nørkjær Johannsen, Forskningsprogramleder
Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mail: nnj@cas.au.dk
Mobil: 2815 8792