Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl
Priser

Forsker i dramaturgi modtager oversætterpris

Lektor Janne Risum har fået tildelt dette års oversætterpris fra American Society for Theatre Research (ASTR).

Den 14. april 1935 havde den legendariske kinesiske skuespiller Mei Lanfang, der var bedst kendt for sin indflydelse på Brecht, en ekstraordinær samtale med centrale russiske teaterkunstnere. Med begyndelsen af ​​de stalinistiske udrensninger i 1936 blev referatet fra aftenen imidlertid censureret. Ikke desto mindre er det lykkedes lektor i dramaturgi Janne Risum at genfinde og rekonstruere teksterne for så at oversætte dem. Det er en indsats som formanden for prisudvalget, Aparna Dharwadker, der er professor i engelsk og tværfaglige teaterstudier ved University of Wisconsin-Madison i den grad synes bør belønnes og være et eksempel for fremtiden.

”Vores udvalg var dybt imponeret over Janne Risums bestræbelser gennem mange år på at genfinde og rekonstruere denne tekst. Også kvaliteten af ​​hendes oversættelse og grundigheden af ​​hendes videnskabelige kommentarer er en model, som vi håber, at fremtidige oversættelser vil følge, når de beskæftiger sig med historiske dokumenter og fortidens teaterkulturer.”

Prisen er en ny pris, som gerne vil sætte fokus på og anerkende, at oversættere og oversættelser yder et væsentlig bidrag til teater- og performanceområdet på verdensplan. Netop den anerkendelse sætter Janne Risum særligt pris på.

”Vigtig information går let tabt. Som tilfældet er med det vigtige dokument jeg har fremdraget, hvis indhold var så ubekvemt, at det lå gemt i et lukket arkiv indtil nu. Det kan relevante kildekritisk funderede oversættelser hjælpe til at råde bod på, så at vi alle bliver lidt klogere til bedste for scenekunsten. Derfor er en akademisk oversætterpris inden for teater vigtig, og jeg er af hjertet taknemmelig for at være den første modtager af ASTR's nye oversætterpris.”

Janne Risum modtager prisen for sin oversættelse: ”Evening to Sum Up the Conclusions from the Stay of the Theatre of Mei Lanfang in the Soviet Union,”. Oversættelsen er udgivet i Asian Theatre Journal. Prisen blev uddelt ved en årlig konference i San Diego, Californien. 


Om prisen

American Society for Theatre Research (ASTR)'s ASTR vil med deres pris anerkende, at oversættere og oversættelser yder et væsentligt bidrag til teater- og performanceområdet på verdensplan. For fuldt ud at anerkende og fremme den videnskabelige værdi af oversættelser, vil ASTR begynde i 2021 at tilbyde en pris for en fremragende oversættelse til engelsk af et værk inden for teater- og performancestudier. 


Yderligere information

Janne Risum, lektor, emerita
Institut for Kommunikation og Kultur - Dramaturgi
Mail: drajr@cc.au.dk
Telefon: 87163023