Ny DPU-professor blæser til kamp for mere leg og omsorg livet igennem
Ditte Winther-Lindqvist er ny professor i pædagogisk psykologi ved DPU. Hun har i en årrække forsket i betydningen af leg og omsorg for de mindste børn, men hendes forskning rækker langt ud over småbørnsområdet. Det, der er vigtigt mens vi er små, bliver nemlig ved med at være vigtigt hele livet, lyder hendes mantra.

”Jeg mener, at børn der er syge, som ligger lige på kanten af livet - at så længe man er i live, har man ret til at lege.” Sådan siger Ditte Winther-Lindqvist i den præsentationsfilm, hun medvirker i for det kommende ’Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide’, der åbner i 2027.
Hospitalet vil gøre den legende tilgang til et bærende princip, og det understreger en central pointe i Dittes forskning. Sagt med store ord: Legen er en menneskeret og en livsnødvendighed – uanset alder, og uanset hvilken livssituation man befinder sig i.
Husk fantasien
Ditte Winther-Lindqvist har i en årrække forsket i små børns institutions- og hverdagsliv - ’Early childhood’, som det hedder på internationalt forskningssprog. Titlen på hendes tiltrædelsesforelæsning som professor på DPU d. 16. maj var da også ’Play, Care and development in Early Years Education’
Hendes forskning kombinerer udviklingspsykologi og pædagogik og har især fokus på betydningen af leg og omsorg for små børns trivsel og personlige og sociale udvikling. Leg forbinder vi med børn, men den lever videre – eller bør leve videre, mener Ditte Winther-Lindqvist – som fantasi, når vi bliver ældre.
”Man kan sige, at fantasiens vugge ligger i børns leg. Den legende tilgang til tingene udfolder vi så som fantasi i alle mulige former for kreative aktiviteter senere i voksenlivet, men fantasiens betydning stopper ikke der. Mere fundamentalt betyder fantasi også evnen til at håbe og til at forestille sig forandringer og fremtidige scenarier, der er anderledes end dem vi kender,” siger hun.
Det gør sig blandt andet gældende, når man arbejder med pædagogik og bæredygtighed. Det er et nyt forskningsområde, som Ditte Winther-Lindqvist de senere år har været med til at opbygge, bl.a. i det aktuelle projekt ’Verdensomsorg’, som hun gennemfører sammen med forskerkolleger og pædagoger, ledere, forældre og børn i Fredensborg Kommune.
”Dét at kunne forestille sig, at noget kunne være anderledes, er det, der driver pædagogikken, men det er også fundamentalt for vores personlige udvikling og for udviklingen af samfundet,” siger Ditte Winther-Lindqvist.
Vigtigt hele livet
At være optaget af legen og fantasiens rolle for den personlige udvikling og samfundsudviklingen betyder for Ditte Winther-Lindqvist derfor også at være optaget af, hvordan vi kan styrke legekulturen i samfundet. Og hvordan vi kan styrke de pædagogiske rum, vi stiller til rådighed for, at både børn, unge og voksne kan udvikle deres fantasi og forestillingsevne. Og her er der plads til forbedring, mener hun.
”Vi tilbyder i dag ikke nogen særlig rig legekultur for børn fra skolealderen og frem. Men min grundindstilling er, at det, der er vigtigt for små børns udvikling, bliver ved med at være vigtigt gennem hele livet. Hvis vi ikke indgår i relationer eller deltager i aktiviteter som voksne, hvor det legende eller det fantasifulde spiller en rolle, risikerer vi at blive triste og indelukkede, ligesom vores forestillingsevne og evne til empati tørrer ind,” siger Ditte Winther-Lindqvist.
Skru op for omsorgen
Selvom Ditte Winther-Lindqvist forskning er rettet mod de mindste børn, er perspektivet altså almenmenneskeligt. Det gælder også hendes anden store forskningsinteresse, omsorgen.
”Vi forbinder ofte det at give og modtage omsorg med barndommen, men alle har brug for gode omsorgsrelationer, også som voksne. Det er faktisk skræmmende, at vi ikke som samfund i højere grad anerkender det,” siger Ditte Winther-Lindqvist, der selv lægger vægt på at praktisere pædagogisk omsorg i relationen til de studerende, hun underviser, vejleder og eksaminerer på DPU.
”Det betyder, at man må investere sig selv personligt i undervisningen, helt konkret fx ved at give grundig, personlig feedback på, hvorfor de har fået 4, 7 eller 10 til eksamen. Der bør altid være et aspekt af omsorg i den pædagogiske relation også til voksne studerende, så de ikke bare er overladt til sig selv. Når man i det private erhvervsliv arbejder med mentoring, er det jo også fordi man her har forstået, at både medarbejderne og virksomheden har gavn af den form for omsorg,” siger Ditte Winther-Lindqvist.