Aarhus Universitets segl

Nyt forskningsprojekt skal genopdage oversete antikke byer udgravet i det 19. og tidlige 20. århundrede

Rubina Raja, professor i klassisk arkæologi ved Aarhus Universitet, har modtaget en bevilling fra Gerda Henkel Stiftung til et internationalt forskningsprojekt, der skal kaste nyt lys over ”glemte” antikke byer som Antiochia, Gerasa og Palmyra.

Artemis-templet. Udgravning langs østfacaden. Stor gruppe arbejdere med kurve. Dato: 1931 ifølge B-seriens fotobog (Yale University Art Gallery).

Byer som Antiochia (Tyrkiet), Gerasa (Jordan) og Palmyra (Syrien) har gennem århundreder været overset i deres fysiske former, men de rummer uvurderlig viden om den antikke verden. I det 19. og 20. århundrede blev de ”genopdaget” af arkæologer, men deres historie er i lighed med andre uudforskede antikke byer fyldt med oversete detaljer og opdagelser. Nu har Rubina Raja, professor i klassisk arkæologi på Aarhus Universitet, modtaget en bevilling til at lede et projekt, der skal undersøge, hvad der blev dokumenteret, og hvad der gik tabt i de tidligere udgravninger, og hvad det siger om arkæologisk praksis’ indflydelse på vores forståelse af disse steder – også i dag.

”Det er en større bevilling, der er givet under Gerda Henkel Stiftungs Lost Cities internationale satsning, der nu giver mulighed for at gennemføre dette ambitiøse kollaborative forskningsprojekt på tværs af forsknings- og museumsinstitutioner i flere forskellige lande,” fortæller Rubina Raja om projektet, der hedder: "Lost Cities Rediscovered: Reexamining Excavation Histories in Late Ottoman and Mandate Western Asia". Projektet løber fra foråret 2025 til udgangen af 2028.

Genopdagelse af tabte byer og den viden vi har mistet
Projektet anlægger, som Rubina Raja beskriver det, et dobbeltperspektiv på tabte byer: Dels som byer, der blev genopdaget i slutningen af det 19. og 20. århundrede, og dels som viden, der gik tabt på grund af de udforskningsmetoder eller forskningsagendaer, der blev anvendt på daværende tidspunkt.

”I projektet skal vi arbejde med en række byer og historiografien omkring deres ”genopdagelse”. Byerne spænder fra beliggenhed i det moderne Tyrkiet, Mellemøsten, Iran og Irak og indbefatter blandt andet Antiochia (Antakya, Tyrkiet), Gerasa (Jerash, Jordan), Palmyra, Raqqa og Samarra. Vi lægger fokus på de arkiver, der er blevet samlet over årene i løbet af disse steders udgravning,” fortæller Rubina Raja, der med sit forskningsteam ønsker at afdække historierne om, hvordan disse byer blev udgravet og dokumenteret – eller ikke dokumenteret – og forstå, hvad dette betyder for vores nutidige forskning i den antikke verden.

Hvorfor er det vigtigt at genopdage og genoverveje tidligere udforskning af netop disse tabte byer?
”I projektet har Lost Cities en dobbeltbetydning: det betyder byer, som har være glemte i den vestlige verden, men ikke i den lokale og regionale verden og dertil ”lost” i den forstand, at de ”forsvandt” -  i og med at de blev udgravet og på den ene side blotlagt og på den anden side gik tabt, fordi man ikke altid dokumenterede tilstrækkeligt set med vores moderne øjne eller man var interesseret i helt specifikke problemstillinger, ofte drevet af vestlige forestillinger omkring den antikke verden. Det er centralt på flere niveauer at ”genopdage” forsvundne eller glemte byer: det giver os en mulighed for at undersøge kolonialiseringens og dekolonialiseringens processer, at afdække ufortalte historier og fund, samt bedre at forstå den urbane arkæologis opståen i det østmediterrane område, som var en dybt urbaniseret region i antikken.”

Ambitionen i projektet er således også at vise, hvordan arkivstudier kombineret med dyb arkæologisk og historisk viden kan give os helt nye indsigter i studiet af antikke byer.

“Projektet undersøger, hvordan arkivstudier kombineret med dybdegående arkæologisk viden kan åbne nye perspektiver på antikke byer. Det er ikke kun relevant for forskningen i fortiden, men også for nutidens diskussioner om kulturarv og kolonialismens rolle i skabelsen af vores viden,” forklarer Rubina Raja.

Internationale samarbejder og aktiviteter
Projektet består af Rubina Raja, professor i klassisk arkæologi, Aarhus Universitet; Dr. Olympia Bobou, Aarhus Universitet; og kurator Dr. Miriam Kühn, Museum für Islamische Kunst, Berlin. Projektet har flere samarbejdspartnere fra institutioner i Europa, Mellemøsten og USA, herunder Max Planck Institute for the History of Science, Berlin.

Projektet vil inkludere ansættelse af tre postdocs til projektet og en række forskningsrejser, workshops og internationale konferencer.


Kontakt

Et billede, der indeholder Ansigt, person, tøj, smil Automatisk genereret beskrivelse
Rubina Raja, professor og centerleder
Centre for Urban Network Evolutions (UrbNet)
Klassisk Arkæologi
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mobil: +45 2718 8390
Mail: rubina.raja@cas.au.dk