Aarhus Universitets segl

Nyt forskningsprojekt skal undersøge danskernes oplevelser af afmagt

Med støtte fra VELUX FONDEN skal et nyt forskningsprojekt med antropolog Mikkel Rytter i spidsen sætte fokus på fænomenet ” afmagt” i det danske samfund. Målet er at identificere og finde løsninger på de forskellige former for afmagt i Danmark, som potentielt kan udvikle sig til en krise for vores demokrati og det tillidsbaserede velfærdssamfund.

Forskergruppen

Projektet forankres på Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet, men inddrager forskere fra hele Faculty of Arts. Det understøtter målet om at skabe et 'humanistisk laboratorium', hvor forskerne kan inspirere hinanden på tværs af fagområder. De deltagende forskere er udvalgt for at sikre, at projektet som helhed belyser afmagtens topografi gennem tre hovedtemaer: "Krop & eksistens", "Socialitet & relationer" og "Politik & historie".

Krop og eksistens:

Rasmus Dyring, lektor på Afdeling for Filosofi og Idéhistorie
Titel på forskningsprojekt:
"Livet med demens"

Henrik Reintoft, lektor på Afdeling for Religionsvidenskab
Titel på forskningsprojekt:
"Dødens time og livets afslutning"

Rikke Sand Andersen, professor på Afdeling for Antropologi
Titel på forskningsprojekt:
"Alene med kræft"

Line Dalsgård, professor på Afdeling for Antropologi
Titel på forskningsprojekt:
"Overgangsalderen"

Mikkel Rytter, professor på Afdeling for Antropologi
Titel på forskningsprojekt:
"Flygtninge med midlertidigt ophold"

Socialitet og Relationer:

Iram Khawaja, lektor på Pædagogisk Psykologi
Titel på forskningsprojekt:
"Diversitet og inklusion i klasseværelset"

Mikkel Thorup, professor på Afdeling for Filosofi og Idéhistorie
Titel på forskningsprojekt:
"Ung mand i dag"

Bertel Nygaard, professor på Afdeling for Historie
Titel på forskningsprojekt:
"Arbejdersangen, der blev væk"

Jette Kofoed, lektor på Uddannelsesvidenskab
Titel på forskningsprojekt:
"Digital intimitet og sårbarhed"

Carsten Stage, professor på Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi
Titel på forskningsprojekt:
"Sygdom på sociale medier" 

Politik og Historie:

Stefan Kjerkegaard, lektor på Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi
Titel på forskningsprojekt:
"Klimakrisen i litteraturen"

Martin Demant, lektor på Afdeling for Antropologi
Titel på forskningsprojekt:
"Forladte byer"

Karen Gram-Skjoldager, professor på Afdeling for Historie
Titel på forskningsprojekt:
"Embedsværket under angreb"

Niels Brimnes, professor på Afdeling for Historie
Titel på forskningsprojekt:
"Opgør med den uskyldige kolonialisme"

Louise Fabian, lektor på Afdeling for Filosofi og Idéhistorie
Titel på forskningsprojekt:
"Fra hus og hjem"

Styregruppen

Styregruppen består af syv medlemmer:

1. Mikkel Rytter, PI (professor, Afdeling for Antropologi, Institut for Kultur og Samfund)

2. Mikkel Thorup (professor, Afdeling for Filosofi og Idehistorie, Institut for Kultur og Samfund)

3. Henrik Reintoft (lektor, Afdeling for Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund)

4. Karen Gram-Skjoldager (viceinstitutleder for forskning, professor, Afdeling for Historie, Institut for Kultur og Samfund)

5. Signe A.E. Larsen (Chefkonsulent, Institut for Kultur og Samfund)

6. Rasmus Øhlenschlæger Madsen (vicedirektør, Forlaget Information og seriens redaktør)

7. Outreach-medarbejder (Afdeling for Antropologi, Institut for Kultur og Samfund)

Hvor, hvordan og hvorfor oplever borgere i Danmark afmagt? Hvad kendetegner disse oplevelser, og hvordan kan de afhjælpes? Sådan lyder nogle af de centrale spørgsmål, et nyt forskningsprojekt går i dybden med. Forskningsprojektet hedder: ”Afmagt i Danmark: En humanistisk undersøgelse af afmagtens former, manifestationer og potentialer i det 21. århundrede”.

Mikkel Rytter, professor i antropologi på Aarhus Universitet, skal lede projektet, der støttesmed en bevilling på 8.996.198 kr. i perioden 2024-2029 fra VELUX FONDEN.

”Der er mange fænomener i verden, som kan resultere i afmagt - fra vores krop, dens udseende, forandringer og sygdom til vores nære relationer i familien. Økonomi, bureaukrati, racisme, sociale medier eller et dårligt arbejdsmiljø. For slet ikke at tale om eksterne begivenheder på stor skala som krige, katastrofer eller klimaforandringer. Afmagt har mange dimensioner og fremtrædelsesformer. Oplevelser og erfaringer med afmagt er måske på mange måder et kendetegn ved den tid, vi lever i. Det er dog vigtigt, at afmagt ikke kun lammer eller pacificerer os – vi ønsker også i projektgruppen at forstå, hvilke nye fællesskaber og forandringspotentialer, der kan udspringe af afmagt,” fortæller Mikkel Rytter.

Projektet samler 15 humanistiske forskere fra forskellige fagdiscipliner
15 forskere fra forskellige humanistiske discipliner ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet vil samarbejde med afsæt i deres respektive forskningsfelter og sammen med eksterne partnerorganisationer sætte afmagt til diskussion i det danske samfund.

”Vi er interesseret i at tilvejebringe en styrket teoretisk forståelse af afmagt som fænomen, oplevelse, erfaring og strukturel position, men også i sammen at eksperimentere med og udvikle på den form for videns skabelse, man kan kalde ’anvendt humaniora’,” fortæller Mikkel Rytter.

Forskningsprojektet sigter således mod både at højne den teoretiske forståelse af fænomenet afmagt og finde løsninger på presserende udfordringer omkring forskellige former for afmagt i Danmark.

Det støttes af VELUX FONDEN, der ser en aktualitet og relevans i forhold til fondens vision om et demokratisk og bæredygtigt samfund:

”Projektet tager fat om en central problematik for nutidens demokrati og velfærdsudvikling. Det er et højst relevant projekt, der matcher VELUX FONDENs arbejde for at fremme demokratisk og social bæredygtighed på et oplyst og inkluderende grundlag. Projektteamet vil bidrage til at give de grupper, der oplever afmagt, en demokratisk stemme og handlekraft. Netop de humanistiske fag og metoder har særlige muligheder for at undersøge og synliggøre den oplevede, erfarede og udtrykte afmagt. Vi ser frem til at følge projektet og ambitionerne om at skabe bæredygtige forandringer, både for de grupper, der oplever afmagt, og for samfundet som helhed,” siger Henrik Tronier, der er uddelingschef for Human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur og er ansvarlig for forskningspolitik i VELUX FONDEN.

Projektet vil løbende åbne sig mod offentligheden gennem en bred vifte af formidlings- og debatarrangementer samt en bogserie på 15 bind, der udkommer fra 2026 på Informations Forlag. Ambitionen er at gøre viden tilgængelig for et bredt publikum og sætte afmagt på dagsordenen i den danske offentlighed.

Om VELUX FONDEN

VELUX FONDEN er en almennyttig fond, der ønsker et demokratisk og bæredygtigt samfund på et oplyst og inkluderende grundlag.
VELUX FONDEN arbejder for at forbedre menneskers liv og handlemuligheder i et demokratisk og bæredygtigt samfund ved at støtte forskning og indsatser inden for eller på tværs af sociale forhold, alderstrin, voksenlivets overgange, samfund og kultur samt havmiljøet. VELUX FONDENs 2030-strategi adresserer således fire væsentlige samfundsudfordringer: Stigende psykisk mistrivsel og udsathed, behovet for humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning til at løse tidens udfordringer, et markant pres på vores hav og den stigende levealder.

Læs mere på www.veluxfonden.dk
 

Kontakt

Et billede, der indeholder Ansigt, person, Pande, Hage Automatisk genereret beskrivelse
Mikkel Rytter, professor
Afdeling for Antropologi
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mail: mikkelrytter@cas.au.dk
Mobil: +45 2514 9892