Aarhus Universitets segl

Ph.d.-studerende i arkæologi modtager international pris

Den 30. august fik den ph.d.-studerende Mathilde Vestergaard Meyer overrakt en pris for sin afhandling. Prisen hedder EAA Student Award og bliver tildelt af the European Association of Archaeologists (EAA)

Foto: privat

Til en åbningsceremoni den 30. august for den årlige EAA konference i Belfast, Nordirland var Mathilde Vestergaard Meyer inviteret. Det var hun af en grund. Hun er nemlig årets prismodtager af EAA Student Award, som bliver givet til den bedste og mest innovative forskningspræsentation. Prisen blev oprettet i 2002 og gives hvert år på den årlige konference. Prisen vægter især artiklens innovative ideer.

"I min artikel dykker jeg ind i historien og undersøger forskellene mellem børns opvækst i Thule-kulturen og nordboerne på Grønland i fortiden. Mens nordboerne forsvandt efter næsten 500 år, trivedes Thule-kulturen på samme tid og sted. Jeg argumenterer for, at der ikke var én enkelt årsag, men snarere en kombination af faktorer, herunder forskelligt legetøj, der påvirkede beslutningen om at forlade Grønland. Legetøjet er interessant i den forbindelse, fordi legetøj fortæller meget om et samfunds børnesyn, da det legetøj de voksne vælger at give til deres børn afspejler hvilke forventede roller og færdigheder disse børn skal have, når de vokser op. Legetøj er nemlig en vigtig del i socialiseringen af børn."

"Legetøj fortæller meget om et samfunds børnesyn, da det legetøj de voksne vælger at give til deres børn afspejler hvilke forventede roller og færdigheder disse børn skal have, når de vokser op."

Det er ikke første gang, at Mathilde Vestergaard Meyer får anerkendelse for sin forskning. I 2022 modtog hun Dronningens rejselegat. Den slags anerkendelser har en betydning for den unge forsker.

”Det føles rigtig godt at modtage denne pris, da det jo er en kæmpe anerkendelse af mit arbejde som ph.d.-studerende hidtil. Den artikel jeg skal præsentere til konferencen er en opsummering af mit kandidatprojekt, så det er virkelig fedt, at rådet kan se det innovative i mit arbejde. Det tyder på at jeg er på rette vej med mit arbejde, og bør fortsætte i samme retning fremadrettet.”

Mathilde Vestergaards videre plan er at få udgivet hendes artikler, som præsentationen er baseret på. Derudover skal hun arbejde videre på sit ph.d.-projekt, der overordnet undersøger børn og legetøjs rolle i et samfunds evne til at tilpasse sig under klimatiske ændringer i fortiden.


Kontaktinfo:

Mathilde Vestergaard
Institut for Kultur og Samfund, Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier
Mail: mathilde.meyer@cas.au.dk