Aarhus Universitets segl

Redaktørerne bag værk om litterær realisme modtager The Excellence Award for kollektiv forskning

Det internationale forskningsprojekt ”Landscapes of Realism” har modtaget den fornemme pris The Excellence Award ved kongres for sammenlignende litteratur på Sorbonne. En håndfuld AU-forskere har bidraget væsentligt til succesen.

Steen Bille Jørgensen til prisoverrækkelsen på Sorbonne. Foto: Privat foto
Forsiden af Landscapes of Realism bind 2.

En gruppe internationale forskere er ved en prisoverrækkelse på Sorbonne blevet hædret for deres forskningsprojekt og udgivelse med titlen ”Landscapes of Realism”. Flere AU-forskere har bidraget stærkt. 

Det drejer sig om hovedredaktør og initiativtager Svend Erik Larsen, professor i litteraturhistorie, medredaktør Steen Bille Jørgensen, professor i Fransk, Hans Lauge Hansen, professor i spansk og professorer i litteraturhistorie Mads Rosendahl Thomsen og Karen-Margrethe Simonsen.

Udgivelsen ”Landscapes of Realism” er tværdisciplinær og tværæstetisk og bidrager med nye bud på realismens betydning. Denne har ofte været reduceret til en én-til-én afbildning af virkeligheden, særligt knyttet til franske romanforfattere i midten af 1800-tallet, forklarer Steen Bille Jørgensen.

Målet var derfor at gentænke realismen i et bredt sammenlignende perspektiv, der ikke begrænser sig til de europæiske lande. Det foregik blandt andet på 20 workshops, hvor en bred vifte af forskere med forskellig faglig og kulturel baggrund var samlet. 

De tidligste møder lå tilbage i 2014, men det hele tog fart i 2016 ved de mange workshops, hvor 50 internationale forskere blev involveret som forfattere.

Både bøger, videospil og film 
Forskningens målsætning er blevet udfoldet gennem en transnational og -medial vinkel fra den tidlige modernitet til i dag, hvor fire kontinenter og tyve sprog er blevet inddraget, og hvor fokus ikke bare har været på skriftlige og mundtlige litterære former men også billedkunst, film, grafiske romaner, videospil og digitale medier, fortæller Steen Bille Jørgensen. 

Resultatet er blevet et værk i to omfangsrige bind, omkring 800 sider hver, der gennem 11 tematiske sektioner præsenterer velkendte kritiske begreber som “Emotions and Memory”, “Genre and Form” og “Worlding Realism”. Disse åbner videre for konkrete casestudier om bl.a. realismen i grafiske former, Pessoas digtning eller den mundtlige og episke afrikanske utenzi-genre på swahili.

Dette har resulteret i væsentlige nye indsigter i såvel teoretiske og socio-politiske aspekter af realismen men også et blik for realismens formsprog og æstetik. “der helt sikkert kan give stof til eftertanke for alle, der arbejder med humanistiske og kulturelle emner,” lyder det fra Steen Bille Jørgensen om resultaterne fra "Landscapes of Realism".  

Stor anerkendelse af forskerkolleger 
Steen Bille Jørgensen synes, det er en stor ære at blive hædret for et stykke arbejde, han betragter som noget helt særligt og unikt. Prisen, der uddeles af European Society of Comparative Literature, har netop som mål at gøre opmærksom på den særlige kreativitet, der ligger i kollektiv forskning, hvor flere redaktører bidrager til at løfte en stor faglig udfordring.  

Og når prisen tildeles projektet af andre forskere indenfor sammenlignende litteratur, er det en helt særlig anerkendelse, mener han.

“De er klar over, hvilken arbejdsindsats, der ligger bag; det udgør selvsagt en ret stor del af anerkendelsen,” forklarer han og fortsætter:

“Sidst men ikke mindst giver prisen og vores præsentation af værket på Sorbonne Universitet en vis garanti for, at værket får større opmærksomhed og på den måde bliver mere læst og brugt både indenfor forskning og undervisning.” 

Baggrund:  

Projektet er finansieret af the Leverhulme Foundation og støttet af Aarhus Universitets Forsknings Fond. 

Forlaget John Benjamins har udgivet de to bind i 2021-22.
Link til forlagets præsentation af “Landscapes of Realism”


Kontakt: 
Steen Bille Jørgensen, Professor
Fransk
Institut for Kommunikation og Kultur 
Aarhus Universitet
Mobil: +45 87162615
Mail: romsbj@cc.au.dk