Tre forskere fra IKK modtager millionbeløb i støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond har for nylig uddelt i alt 575 millioner kroner til fri forskning fordelt på 192 forskningsprojekter. Tre forskere fra Institut for Kommunikation og Kultur er blandt modtagerne med forskningsprojekter om robotter i hjemmet, overraskelsens kreative potentiale og kultur for datasamarbejde.
Læs nyhed fra Danmarks Frie Forskningsfond:
575 millioner kroner giver ny dansk forskning flyvehøjde
Kontakt:
Majken Kirkegård Rasmussen
Telefon: +45 40623043
Mail: mkirkegaard@cc.au.dk
Peter Dalsgaard
Telefon: +45 20652942
Mail: dalsgaard@cavi.au.dk
Peter Danholt
Telefon: +45 31235200
Mail: pdanholt@cc.au.dk
Hvad betyder udseendet på sociale robotter for vores oplevelse af dem, hvilken rolle spiller overraskelse i kreative processer og hvordan kan vores samarbejdskultur omkring digitale data udvikles. Sådan lyder de centrale spørgsmål som de tre IKK-forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond, stiller.
Robotter i hjemmet
Majken Kirkegård Rasmussen, lektor på Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab,, har modtaget 3.066.950 kroner til projektet “Artifact-inspired social robots: an alternative to robot cuteness for domestic robotics,” som handler om sociale robotters udformning.
“Projektet tager udgangspunkt i at undersøge den rolle som den fysiske udformning af sociale robotter spiller i forhold til hvordan robotternes opleves, samt hvilke sociale og følelsesmæssige evner de tillægges. Projekter forsøger at udforske et alternativ til det visuelle udtryk som sociale robotter til hjemmet typisk har i dag – hvor de ofte har et meget nuttet, barnligt og legetøjsagtigt udtryk. Udfordringen med dette designvalg er at denne type robotter gennem deres fysiske udformning ofte tillægges utilsigtede og uønskede menneskelige sociale og følelsesmæssige egenskaber, samt at det barnlige udtryk kan blive opfattet som nedladende og dermed grund til at robotten ikke bliver accepteret i hjemmet,” forklarer Majken Kirkegård.
Hun håber med projektet at udforske balancegangen mellem socialitet og robottens udformning, og at den viden kan komme virksomheder til gode fremadrettet.
“Jeg håber på at på den lange bane at virksomheder der arbejde med at skabe sociale robotter vil kunne bruge den viden der er skabt i projektet, som inspiration til at afsøge andre fysiske udformninger på sociale robotter end dem vi kender i dag, og som måske stiler efter en mere minimal end maksimal måde at kommunikere socialt på. Således at robotterne ikke fremstår som væsener fra det ydre rum, men snarere som objekter, der passer ind i forhold til de øvrige møbler og genstande, vi omgiver os med i vores hjem,” siger Majken Kirkegård.
Overraskelsens potentiale
Peter Dalsgaard, professor på Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab, har modtaget 3.167.494 kroner til sit forskningsprojekt “Experimental Surprise: Pursuing Unexpectedness in Scientific and Artistic Practices," der handler om overraskelsens potentiale inden for kreativitet og innovation.
“Overraskelser har et dårligt ry, fordi de i nogle sammenhænge indikerer, at man ikke har gjort sit arbejde godt nok. Men når det handler om kreativitet og innovation er det at blive overrasket en central del af den kreative proces, hvad end der er tale om kunst, forskning, arkitektur eller noget fjerde. Man kan sige, at hvis man ikke bliver overrasket i den kreative proces, har man nok gjort noget galt. Men vi ved ikke ret meget om, hvordan kreative professionelle arbejder med overraskelser i praksis, og teoretisk er det også et underbelyst begreb. I projektet vil vi derfor lave dybdegående, etnografiske studier af, hvordan to meget nyskabende organisationer, henholdsvis Olafur Eliasson’s studio i Berlin og robotlaboratoriet GC Lab i Tokyo, aktivt arbejder med at blive overrasket på måder, der giver dem ny viden og driver deres proces fremad,” fortæller Peter Dalsgaard om projektet.
Han håber, forskningsprojektet kan bidrage på et både teoretisk og praktisk plan og tilbyde organisationer et nyt redskab.
”På det teoretiske plan vil vores teoriudvikling bidrage til kreativets- og innovationsforskningen med en ny begrebsramme og potentielt en kortlægning af mønstre, der rækker på tværs af kunstens og videnskabens verden. På det empiriske plan vil vi bidrage med de første etnografiske studier af overraskelser i internationalt førende organisationer. På det praktiske plan er vores håb, at vi ved at synliggøre potentialerne i at arbejde fokuseret med overraskelser kan give organisationer et ekstra redskab i skuffen, når de skal planlægge og gennemføre projekter, der kræver nytænkning. Og på et endnu mere konkret er det vores forventning, at Studio Olafur Eliasson og GV Lab vil få udbytte af sammen med os at undersøge og udvikle deres processer,” forklarer han.
Forbedre kultur for datasamarbejde
Peter Danholt, lektor på Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab, har modtaget 3.167.834 kroner til sit forskningsprojekt “Cultures of Data Collaboration,” om en kultur for datasamarbejde. Projektet er tilknyttet Shape-centret på Aarhus Universitet.
Projektet vil undersøge og udvikle en samarbejdskultur omkring digitale data, konkret udsatte borgeres digitale profiler indenfor socialt arbejde. Digitale systemer og infrastrukturer er udbredt i Danmark og det påvirker og forandrer det sociale arbejde. Samtidig har socialt arbejde allerede et stort fokus på inddragelse af borgerne. Inddragelse er vigtigt for at den sociale indsats lykkes og de digitale systemer spiller her en central rolle. Projektet vil bestå i etnografiske undersøgelser af, og i nært samarbejde, med borgere og socialrådgivere,” forklarer Peter Danholt.
Han håber, forskningsprojektet kan føre til konkrete anbefalinger for datasamarbejde.
”Projektets formål er at opnå en detaljeret forståelse af digitaliseringens rolle i den sociale indsats og hvordan samarbejdet mellem borgere og socialrådgiver understøttes, udfordres og kan udvikles med og ved hjælp af det digitale. Projektet har til hensigt at udvikle anbefalinger for datasamarbejde mellem dem som de digitale data vedrører. Altså grundlæggende et spørgsmål om at demokratisere digitale data. Slutteligt håber vi at projektet kan bidrage til øget digital teknologiforståelse og robusthed i samfundet,” forklarer han.