Aktiv leg med tablets og smartphones gør børn digitalt dannede
Det styrker børns digitale dannelse at eksperimentere med digitale redskaber. Derfor bør pædagoger vælge robuste digitale redskaber og enkle apps, som børnene selv kan producere indhold med, når teknologien skal ind i børnehavens hverdag, lyder det fra forsker fra Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier på Aarhus Universitet.

Tablets, smartphones og kameraer skal med i de vilde lege i børnehaven, om det så er på stuen, på legepladsen eller i skoven. Børn lærer nemlig bedst teknologien at kende ved at lege og eksperimentere med de digitale redskaber, ikke ved at sidde og spille foruddefinerede spil eller se videoer på YouTube. Det konkluderer et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet.
”Børn bliver digitalt dannede af at lege, eksperimentere og kommunikere digitalt med hinanden – både i deres egen institution og med andre uden for institutionen. For eksempel kan børn fra to børnehaver dele eksempler på, hvordan de har brugt en app, på nettet. Og de kan lave små musikvideoer ved at lægge klip op til hinanden, som de så kan hente ned og klippe sammen. Det er små ting, men det er med til at give en forståelse af, hvad man kan med teknologi - og dermed også forstå den digitale verden, vi lever i,” siger lektor Klaus Thestrup fra Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier på Aarhus Universitet.
Han er leder af det netop afsluttede forskningsprojekt ’Børn som digitale verdensborgere’, som er led i et større nationalt projekt, der havde til formål at undersøge, hvordan digitale medier bliver brugt i danske børnehaver. Forskerne skulle også give anbefalinger til, hvordan teknologien fremover kan støtte børnenes udvikling, trivsel og læring.
Inspirerer til nye lege
De børn og pædagoger, som har deltaget i projektet, har blandt andet tegnet, filmet og redigeret små fortællinger om deres hverdag. De har også kommunikeret med andre børn ved hjælp af Instagram.
”Børnene lagde billeder af forskellige legesituationer på Instagram, og så likede og kommenterede de andre institutioners billeder med hjælp fra det pædagogiske personale. De andre børns billeder inspirerede dem til at lege nogle nye lege, som de så delte billeder af. På den måde vekslede legen mellem det digitale og det analoge,” siger Klaus Thestrup.
Let for børn og personale at bruge de digitale medier
Projektet viste, at såvel børn som pædagoger var meget ubekymrede i deres tilgang til teknologien, som også er blevet mere brugervenlig de senere år.
”Jeg synes, vi fik aflivet myten om, at pædagoger er teknikforskrækkede. De havde meldt sig til projektet, fordi de var interesserede, og nogle havde også erfaringer med i bagagen, men jeg oplevede, at alle gik til de digitale redskaber med stort gå-på-mod. Og generelt havde både pædagoger og børn let ved at bruge dem,” siger Klaus Thestrup.
5 gode råd til pædagogisk personale
Forskerne bag projektet giver følgende råd til pædagogisk personale, der vil bruge digitale medier mere aktivt i hverdagen:
- Gør børnene til producenter
De digitale redskaber bør lægge op til fælles produktion og redigering af fx film og billeder. Børnenes leg, læring og udvikling stimuleres ved, at de selv driver den kreative proces. - Vælg robuste digitale medier
De skal være robuste og mobile, så de kan bruges både inde på gulvet, ude på legepladsen og i skoven – og også gerne under vand. - Veksl mellem analog og digital leg
Brugen af medierne bør ske i forlængelse af det, der i forvejen foregår i den pædagogiske hverdag. - Prioritér enkelhed
Redskaber og apps skal være enkle at bruge for såvel pædagoger som børn. - Eksperimentér
Både pædagoger og børn lærer ved at lege og prøve sig frem.
Sådan gjorde de
Samtidig med, at projektet undersøgte den måde, de digitale medier anvendes på i dag, udviklede deltagerne - med inspiration fra forskere og pædagogiske konsulenter - nye måder at bruge dem på. 25 pædagoger deltog i såkaldte Next Practice-laboratorier, hvor de blev introduceret til forskellige redskaber og derefter eksperimenterede med dem i deres hverdag. Sideløbende delte de deres erfaringer med forskere og pædagogiske konsulenter i en Google+ gruppe.
I alt deltog 17 daginstitutioner og seks pædagogiske konsulenter fra 10 kommuner (Egedal, Fredensborg, Helsingør, København, Hjørring, Esbjerg, Vejen, Vejle, Silkeborg og Aarhus) i delprojektet. Derved deltog ca. 275 børn. Projektets afslutning blev markeret med en konference den 10. december 2015, hvor forskere og pædagoger præsenterede deres resultater og bud på fremtidens brug af digitale medier i daginstitutioner.
Kontakt
Klaus Thestrup
Lektor, forsker i medieleg
Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier
Aarhus Universitet
Mobil: 2155 1302
E-mail: kthestrup@tdm.au.dk