Aarhus Universitets segl

Arts-forskere får millionbevillinger til forskning i digitale innovationer

Tre forskere fra Arts har fået tildelt bevillinger af det europæiske forskningsprogram Chanse, som sigter efter at undersøge, hvordan digitale innovationer påvirker vores sociale og kulturelle virkelighed.

Tre forskere fra Arts har modtaget bevillinger af det europæiske forskningsprogram Chanse, der fokuserer på forskning i digitale innovationer. Foto: Melissa Bach Yildirim, AU Foto.

'Hvordan giver digitale innovationer anledning til sociale og kulturelle ændringer? Og hvordan påvirkes digitale innovationer af vores samfund og kultur?'

Sådan spørger det EU-finansierede forskningsprogram Chanse, som netop har uddelt støtte til en række europæiske forskningsprojekter, der i de kommende år vil granske emnet nærmere under overskriften 'Transformations: Social and cultural dynamics in the digital age'.

Fælles for forskningsprojekterne er, at de både er tværfaglige og involverer forskere fra flere lande, og fra Arts har lektor i religionsvidenskab Henrik Reintoft Christensen, professor Hanne Bruun fra Afdeling for Medievidenskab og Journalistik og Dorthe Refslund Christensen, der er lektor i nordisk sprog og litteratur, alle modtaget en millionbevilling til deres forskningsarbejde under Chanse-programmet.

Pandemi, platformisering og digital død

Sammen med forskere fra blandt andet Storbritannien, Tyskland og Polen vil Henrik Reintoft Christensen konkret bidrage til et projekt omkring ’Digitalisation and European Religious Communities Responding to the Pandemic’, hvor formålet er at undersøge, hvilken indvirkning den digitale verden har haft på religiøse samfund og praksisser i kølvandet på coronapandemien. I den forbindelse har han modtaget godt 1,8 millioner kroner til sit forskningsbidrag.

Professor Hanne Bruun undersøger sammen med forskere fra Storbritannien, Belgien og Polen, hvordan public service-mediers kulturelle og sociale værdier har ændret sig som følge af den såkaldte ’platformisering’, man har oplevet inden for det seneste årti med dominansen af globale platforme som Google, Amazon, Facebook og Apple. ’PSM-AP: Public Service Media in the Age of Platforms’, hedder projektet, og Hanne Bruun har fået 2,1 millioner kroner til sin forskning.

Endelig er Dorthe Refslund Christensen involveret i et projekt med titlen ’Digital Death: Transforming History, Rituals and Afterlife (DiDe)’, hvor hun sammen med kolleger fra Storbritannien, Finland, Østrig og Rumænien udforsker emnet ’digital død’, der overordnet handler om, hvordan den menneskelige død bliver håndteret og betragtet i nutidens digitaliserede virkelighed. Til sin del af forskningen har hun fået tildelt cirka 2,2 millioner kroner af Chanse-initiativet.

I alt har 26 europæiske forskningsprojekter modtaget støtte fra Chanse-programmet, som bliver igangsat til efteråret og løber de kommende to til tre år.

Læs mere om de enkelte projekter på programmets hjemmeside.