Aarhus Universitets segl

Michael Eilenberg modtager bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond

Bevillingen modtages til projektet: Fencing the Feral: Biosecurity and the Invasive Other in the Danish-German Borderlands.

Af frygt for migrerende vildsvin, der potentielt er smittebærere af svinepest, bemyndigede den danske stat i 2018 opsættelsen af et 70 km langt vildthegn langs den dansk-tyske landegrænse. Hegnet har længe været et omstridt emne blandt svinebønder, miljøorganisationer, politikere og indbyggere i grænseområdet.

Dette forskningsprojekt har til formål at undersøge både de fysiske og samfundsmæssige forandringer i grænselandet som følge af vildthegnet. Projektet vil således analysere hvordan nationale territorier og grænsezoner skabes i samspillet mellem fysisk grænsedragning og diskurser om biosikkerhed. Projektet ønsker at udforske, hvordan det danske vildthegn relaterer sig til bredere politiske debatter om grænser, barrierer og migration. Det er projektets hypotese, at biosikkerhedsbarrierer såsom det omdiskuterede vildthegn, udover at forårsage en grundlæggende omstrukturering af det fysiske og sociale landskab og en generel øget sikkerhedsliggørelse af grænselandet, også giver vigtige indsigter i de særlige måder hvorpå vilde arter såsom vildsvin fremstilles og politiseres. Sådanne forestillinger åbner op for nye forståelser af folkelige bekymringer omkring migration og sikkerhed, samt giver ledetråde til de politiske initiativer som iværksættes for at imødegå denne usikkerhed.

Bevillingsstørrelse:

2.874.995


Kontakt:

Michael Eilenberg
Institut for Kultur og Samfund
Moesgård Allé 20
bygning 4236, 215
8270 Højbjerg

Fastnet: +4587162172

Mobil: +4529720474