Den humanistiske forskning på Aarhus Universitet i feltet mellem kultur og sundhed trækker på en række stærke humanistiske fagområder som f.eks. filosofi, antropologi, æstetik og sociologi.
Med kultur menes der både kultur som kunst og kultur som det levede liv i bred forstand. Kultur og sundhed handler f.eks. om kunstens rolle i forebyggelse og sygdomsbehandling, læsegrupper eller såkaldt biblioterapi, stemning og oplevelse på hospice og hospitaler. Men det handler også om professionel dømmekraft i sundhedsprofessionerne, om self-tracking og telemedicin, lighed i sundhed, smerteoplevelse og livet med en kronisk lidelse, rehabilitering og ro, palliativ pleje, kulturel smitte og meget meget mere.
Almost perfect, always flawed? – a mixed methods investigation of the role of body ideals, social media use and shame in fitness related self-tracking practices of young Danes. Funded by Anti Doping Denmark (ADD) (2020-2022).
Health, Media and Narrative er en forskningsenhed, der samler forskere fra fakulteterne Arts og Health på AU, som arbejder med narrative og mediemæssige tilgange til sundhedsforskning.
MANTRA (Moesgårds ANTRopologiske Analyseenhed) samarbejder med private og offentlige organisationer om udviklings- og forskningsprojekter blandt andet på sundhedsområdet. MANTRA tilbyder sparring, analyse og rådgivning.
Andres Dobat er lektor ved Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier og forsker bl.a. i hvordan livskvaliteten kan styrkes hos danske veteraner med diagnosen PTSD gennem arkæologisk arbejde. Projektet ’Rehabilitering af danske veteraner med psykiske udfordringer gennem arkæologi (REH-ARK)’ gennemføres i samarbejde med Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri - Region Midtjylland.
Charlotte Ettrup Christiansen er ph.d.-studerende ved Afdelingen for Antropologi. Hun forsker i social læring, mental sundhed og litteraturoplevelser blandt unge deltagere i fælleslæsningsgrupper i Danmark. Hendes projekt er en del af det Velux-støttede tværfaglige projekt ’From participant to Reader Leader’, ledet af Mette Steenberg.
Jeanette Magne Jensen er lektor og forsker bl.a. i social ulighed i sundhed og hverdagslivets indflydelse på handlinger relateret til sundhed. Fokus i forskningen er kortuddannedes sundhedsbegreb og de meningsbærende systemer i hverdagslivet, der har betydning for, hvordan (sundheds-)professionelle kan arbejde med forebyggelse og sundhedsfremme.
Jens Seeberg er professor (MSO) og leder bl.a. Aarhus Center for Health, Culture and Society og det tværfaglige forskningsnetværk om antimikriobiel resistens, IDRRES. Han arbejder især med medicinresistens, herunder multiresistent tuberkulose i Indien. Han forbereder p.t. et tværfagligt projekt om colistinresistens i Danmark.
Johanne Korsdal Sørensen er ansvarlig for MANTRA (Moesgårds ANTRopologiske Analyseenhed) og har erfaring med forskning og projektledelse på sundhedsområdet fra offentlige og private organisationer.
Lasse Raaby Gammelgaard er adjunkt og medleder af forskningsenheden Health, Media and Narrative og forsker i skildringer af psykisk sygdom i litteraturen over tid og på tværs af genrer.
Lise Marie Andersen er adjunkt og forsker i kausalitet og mekanismeforståelse inden for bl.a. psykiatri og psykologi.
Mette Mørup Schlütter er ph.d.-studerende ved Afdeling for Antropologi, Aarhus Universitet og Grønlands Center for Sundhedsforskning, Ilisimatusarfik. Hun forsker i livshistorier, aldring og usikkerhed i Grønland. Ph.d.-projektet er en del af Arktisk Aldring.
Mette Terp Høybye er lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Regionshospitalet Silkeborg, samt Interacting Minds Centre. Hendes forskning undersøger betydningen af virtuelle rum og netværk medieret af internettet for mennesker med kroniske eller alvorlige lidelser. Aktuelt undersøger hun, hvordan nye teknologier bliver en faktor i at fastlægge prognoser og behandlingsformer.
Rikke Sand Andersen er lektor og leder blandt andet en antropologisk forskningsgruppe, der arbejder med kræftdiagnostik. Gruppen er en del af tværfaglig gruppe, der består af epidemiologer, læger og psykologer, hvor den antropologiske forskning bidrager med indsigt i praksisnære problemstillinger som ’lægesøgning’, organisering af sundhedsvæsnet og social ulighed.
Hvis du er interesseret i at samarbejde med Aarhus Universitet om eksempelvis:
Er du velkommen til at kontakte Katrine Solvang Larsen, som henviser til den relevante forsker.
Afholdte workshops
Tag din idé med til workshop - nye samarbejder og partnerskaber kan være nøglen til at få ideen ført ud i livet. Læs her om tidligere afholdte workshops